Jučer je održan još jedan sastanak na kome su lideri SDA, SDP-a BiH, DF-a i SBB-a, ovaj put u rezidenciji američke veleposlanice Maureen Cormack, razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH. Kako su poručili, važno je da oni imaju jedinstven stav o kome se trebaju izjasniti i predstavnici Hrvata u BiH, piše Klix.ba.

Sastanku je nazočio i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH te direktor Odjela za južnu i srednju Europu u State Departmentu Matthew Palmer.  Kako je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo na kraju sastanka, lideri četiri stranke dogovorili su se da trebaju pokušati korigirati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH.

“Sve što budemo radili, mora biti, prema ustavnoj obvezi, bazirano na popisu iz 1991. godine. Ne može se odustati od toga da svaka županija treba biti predstavljena sa sva tri naroda, ako budu izabrani u županijsku skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do neke manipulacije s nacionalnim predstavljanjem, to SIP treba ispraviti. Konačno, mora biti u potpunosti provedeno proporcionalno zastupanje“, kazao je Izetbegović te dodao da presuda Ljubiću u potpunosti treba biti provedena.  Radončić je dodao kako su lideri četiri stranke danas napravili značajan iskorak.

Također je naglasio da se moraju poštovati popisi iz 1991. jer nije proveden Aneks 7. “Želimo poklušati postići dogovor da Dom naroda u FBiH, koji je paralelan dom u zastupničkom domu, postane sličan s domom iz RS-a, kako bi se izbjegla asimetrija s RS-om. Nama nije problem da se broj izaslanika sa 17 podigne na veći. To je jedna pregovaračna platforma o kojoj se trebaju izjasniti i legitimni predstavnici Hrvata. Dobro je da smo dali neko svoje opće razmišljanje. Nije samo do četiri stranke, već i do naših partnera iz hrvatskog naroda”, rekao je Radončić.

Nermin Nikšić je kazao da su dogovoreni detalji koji bi mogli dati pozitivan smjer u rješavanju problema. “U konačnici mislim da smo mi napravili iskorak i pokazali spremnost za suradnju i očekujemo da i ostale stranke pokažu taj interes kako bi bilo moguće održavanje izbora i dobivnje vlasti koja će biti rezultat izborne volje građana, a gdje će biti omogućena zaštita vitalnog nacionalnog interesa svih nas”, kazao je Nikšić. Željko Komšić, predsjednik DF-a, dodao je da je zadovoljan što četiri stranke imaju isti stav.

“Složili smo se da napravimo jedan dokument, koncept na razini eksperata koji će biti ponuđen za daljnje razgovore. Nitko ne negira presudu po apelaciji Bože Ljubića. Bilo je riječi i o sprečavanju lažnih izjašnjavanja i bojim se da kada bismo ušli u tu temu, mogli bismo opet završiti s nekim presudama pred sudom za ljudska prava”, kazao je Komšić. Komentirao je i eventualnu reakciju HDZ-a. “Ovo je dosta principijelan prijedlog, dakle proporcionalnost kao metoda se uvodi, Dom naroda odlučuje samo o pitanjima koja su od vitalnog nacionalnog interesa i da se poštuje ono što je ustavna obveza, a to je popis iz 1991. godine”, pojasnio je Komšić i kazao da ove četiri stranke mogu ovaj prijedlog staviti i u parlamentarnu proceduru, ali da će se morati čuti i stav HDZ-a kako bi se postiglo najbolje rješenje i kompromis. Podsjećamo, današnjem sastanku nisu nazočili predstavnici HDZ-a. Predstavnici međunarodne zajednice Maureen Cormack, Lars-Gunnar Wigemark i Matthew Palmer također su ocijenili sastanak pozitivnim.

Pročitajte više na: www.vecernji.ba