Brojni vjernici odazvali su se ovoga Velikog petka obredu Puta križa na Blidinju. U 12 sati pješice su krenuli od crkve Gospe Snježne na Barzonji prema Masnoj Luci, protupožarnim putem preko Borićevca. Tijekom trosatnoga hoda zaustavljaju se u kratkotrajnoj molitvi kod  svake od 14 improviziranih postaja Puta križa.

Kao što je već ranije najavljeno, po dolasku u Masnu Luku, koji se očekuje oko 15 sati, uslijedit će obredi Velikog petka: čitanje Muke po Ivanu, ljubljenje križa i sveta pričest.

Ovo je prvi put da je Put križa na ovakav način upriličen na Blidinju.

Bio je poput grožđa koje se gniječi u tijesku, najjadniji čovjek ljudske povijesti, oskvrnjen, izrugan, pogažen, prezren i pribijen na dva balvana – na križ. A bio je jedini čovjek ljudske povijesti koji je bio bez grijeha. Veliki petak je rječit govor što je ova zemlja, tko je čovjek, što je svijet i kakva je ljudska povijest.

Ali, Veliki je petak i silna utjeha. Ako je Bog ušao u tijesak patnje, užasa i masakriranja, ako je bio prognan i raspet, onda sva naša razapinjanja, progonstva, bolesti, smrti, užasavanja, preziri, izrugivanja i ponižavanja imaju smisla i doživjet će pobjedu. S nama je Bog. Kad god ulaziš u neku patnju, bolest, strah, tjeskobu, znaj da su to vrata iza kojih nalaziš Isusa Krista. Tvoja patnja tako postaje susret sa živim Bogom. Zato su patnici blagoslov zemlji, društvu i domovini. Patnja otvara put slave, pobjede, posjedovanja zemlje i života bez kraja. (Tomislav Ivančić)

Tomislavcity

Foto: A.Š./Tomislavcity