U Bosanskom Petrovcu je u subotu 20. listopada 2018. na tamošnjem katoličkom groblju blagoslovljen kamen temeljac za novu katoličku crkvicu koja će se graditi nakon 69 godina od rušenja stare župne crkve sv. Petra u središtu grada.

Svečanu sv. misu predvodio je banjolučki biskup mons Franjo Komarica u zajedništvu s domaćim drvarsko-petrovačkim župnikom don Davorom Klečinom i bihaćkim župnikom fra Bonom Tomićem.

Na ovaj svečani događaj stigli su vjernici iz Splita, Livna, Bos. Grahova, Drvara i Bihaća, a župni zbor iz Jajca pod ravnanjem s. Dubravke Dropulje liturgijskim pjevanjem uljepšao je slavlje. Blagoslovu su nazočili i Magda Kaczmarek u ime njemačke humanitarne organizacije  „Kirche in Not“ koja financijski potpomaže brojne crkvene projekte u BiH, kao i načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, a bilo je nešto i sugrađana pravoslavne i islamske vjeroispovijesti.

Osobito radosna bila je malobrojna zajednica katolika u ovom gradu koja s velikim nestrpljenjem očekuje izgradnju ove crkvice u kojoj će nesmetano moći obavljati svoje svete čine.

Na početku svete mise domaći župnik istaknuo je da je ovo povijesni dan ne samo za katolike Bos. Petrovca, nego i za cijeli grad, budući da se Katolička Crkva izgradnjom ovog objekta i službeno – makar simbolički – vraća u Bos. Petrovac nakon 70 godina. Naglasio je da se katolici u ovom gradu, iako malobrojni, osjećaju kao svoji na svome, te zahvalio sugrađanima pravoslavcima i muslimanima koji su cijelo ovo vrijeme poticali da se očisti predugo zapušteno i devastirano mjesno katoličko groblje, te da se u Petrovcu ponovno pristupi izgradnji katoličke crkve. Župnik Klečina osobito je zahvalio načelniku Općine Zlatku Hujiću i općinskoj administraciji na velikodušnosti i pomoći u uređenju devastiranih katoličkih grobalja, te na ažurnosti u ishođenju svih potrebitih dozvola za izgradnju crkvice.

Nakon biskupove propovijedi pristupilo se potpisivanju povelje o blagoslovu i polaganju kamena temeljca, a potpisali su je biskup Komarica, župnik Klečina i kum crkve, predstavnik domaćih vjernika Jakov Jungić. Potom je biskup položio u zemlju i blagoslovio temeljni kamen za crkvicu s ugrađenom poveljom.

Na ulazu u groblje vjernici su mogli pogledati za tu zgodu pripremljeni foto prikaz bogate  povijesti Katoličke Crkve na područu današnjeg Bos. Petrovca od pojave kršćanstva na tim područjima do danas.

Crkvica koja se počinje graditi nasljednica je stare župne crkve sv. Petra srušene 1949. g., a idejni projekt izradio je arhitekt Isak Medić iz Sarajeva.

Želja svih je da crkvica bude izgrađena do blagdana sv. Petra iduće godine kada će se ujedno obilježiti i 70. obljetnica rušenja stare župne crkve koju su komunistički vlastodršci porušili 1949. g.

Na području Bos. Petrovca su početkom 20. st. postojale tri katoličke crkve: u Krnjeuši, na Oštrelju te u samom gradu. Sve tri su porušene u II. svjetskom ratu i poraću.

Župa Drvar

Svoj prilog za izgradnju crkvice u Bos. Petrovcu možete poslati na sljedeće račune:

Župa sv. Josipa Drvar

Omladinska 9

BiH-80260 Drvar

 

UniCredit Bank, d.d. Mostar

(za izgradnju kapele u Petrovcu)

 

Br. rč. (KM): 3381502281448242

Br. rč. (kunski i devizni): BA39 3381 5048 8141 8394

SWIFT: UNCRABA22

 

 

 

 

 

 

Svoj prilog za izgradnju crkvice u Bos. Petrovcu možete poslati na sljedeće račune:

 

 

Župa sv. Josipa Drvar

Omladinska 9

BiH-80260 Drvar

 

UniCredit Bank, d.d. Mostar

(za izgradnju kapele u Petrovcu)

 

Br. rč. (KM): 3381502281448242

Br. rč. (kunski i devizni): BA39 3381 5048 8141 8394

SWIFT: UNCRABA22