U nedjelju 27. studenog 2022. u kasnim popodnevnim satima, župa Sv. Ilije Proroka u Glamoču u Banjolučkoj biskupiji, po prvi puta u povijesti župe, nešto dužoj od 150 godina, doživjela je posjetu kardinala Katoličke Crkve, izvijestila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije. Naime, na poziv vlč. Borisa Ljevaka, župnika, uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru, predvodio je, na Prvu nedjelju došašća, koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi u Glamoču. U koncelebraciji, pored domaćeg župnika vlč. Borisa Ljevaka, su bili i vlč. Davor Klečina, župnik župa Drvar, Grahovo i Ključ te vlč. Anđelko Bartulica, župnik župe Nova Topola. Osim sestara koje djeluju u župi, pripadnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, i velikog mnoštva domaćih župljana, bili su nazočni i vjernici pristigli iz raznih župa Livanjskog Dekanata.

U prigodnoj propovijedi upućenoj okupljenom mnoštvu, kardinal Puljić je na vrlo jednostavan, njemu svojstven način, progovorio o značenju došašća u životu vjernika, kao vremenu priprave na Kristov dolazak. Ohrabrio je vjerni puk da uvijek imaju povjerenje u Boga unatoč svim životni nevoljama.

Na kraju sv. Mise, okupljeni puk, zajedno sa svećenicima i kardinalom Puljićem, uputili su se prema novoobnovljenom župnom pastoralnom centru koji se nalazi u blizini župne crkve, te je Nadbiskup u miru blagoslovio novoobnovljeno zdanje. Iskoristio je prigodu, te je pohvalio vjernike, koji su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se većina nalazi, iznašli mogućnosti da financijski podupru svoju župu u obnovi župnog pastoralnog centra.

Uslijedila je prigodna večera na kojoj je župnik u ime župe Glamoč udijelio prigodne zahvalnice istaknutim darovateljima u obnovi. Nakon što su odgledali drugo poluvrijeme nogometne utakmice svjetskog prvenstva na kojoj su igrali Hrvatska-Kanada, u opuštenom ugođaju prve adventske večeri, kardinal Puljić imao je priliku upoznati se sa životom i radom dobročinitelja župe, koji su većinom domaći gospodarstvenici, te ih je potaknuo na hrabro svjedočenje kršćanskoga poziva te na otvoreno srce prema potrebitima.

Vrijedi spomenuti istaknute dobročinitelje: Općina Glamoč, Fadil Ćirić, Miran Šarić, Marinko Bartulović, Domagoj Kelava, Damir Pavković Šišović, Franjo Pašalić, Željko Lučić, Željko Vrselja, Zdravko Lučić, Dragan Čobanac, Anto Popović, Frano Deljak, Mizo Andreas Lučić, Berislav Rako, Anto Vranješ, Veno Bartulović, ŠGD „Hercegbosanske šume“, Vlade Hercegbosanske Županije, Župa Svih Svetih – Livno, Kirche in Not, HKM Schaffhausen-Frauenfeld voditelj fra Miljenko Mika Stojić.

Zahvaljujući donatorima omogućena je obnova krova župnog pastoralnog centra, fasade kao i cjelokupne stolarije, što je itekako bitno za ovu župu poznatu po dugim i hladnim zimama, jer sjedište župe se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini od svih župa Banjolučke biskupije.

U ponedjeljak, 28. studenoga, u ranim jutarnjim satima kardinal Puljić predvodio je i prvu ovogodišnju zornicu u župi Glamoč, te na taj način sudjelovao i blagoslovio prve korake ove župne zajednice u adventskom hodu i pripravi za Božić i Kristovo rođenje. (kta/tabb)

KTA/TABB