Foto: Prevent Cables

Proizvodnja kabela, neizostavne komponente u svakodnevnici modernog života, jedan je od najvažnijih, ali istovremeno i najneprimijećenijih industrijskih procesa. Međutim, BiH se može se ponositi time što je regionalni lider na ovom području, a jedna od tvornica ostvaruje sjajne rezultate, piše klix.ba.

U Tomislavgradu godine 1979. osnovana je Tvornica kabela Tomislavgrad (TKT). Njena priča započela je pod nazivom Tvornica kabela Duvno i u to vrijeme poslovala je u sklopu koncerna Eneroginvest – svog osnivača te ujedno pokretača kabelskog biznisa u Bosni i Hercegovini.

Koliko je “velika” bila ova tvornica, govori podatak da je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća, TKT zapošljavala 390 ljudi. Tvornica je privatizirana 2001. godine, a 2015. godine ulazi u sastav Prevent grupacije, nakon čega je još ambicioznije krenula putem uspjeha.

Sa svojom Tvornicom kabela Tomislavgrad, kompanija Prevent Cables specijalizirana je za proizvodnju niskonaponskih vodiča (do jedan kV) i žica, koje se koriste u različitim industrijama i sektorima.

Foto: Prevent Cables

Njihov proizvodni asortiman podijeljen je na energetske i instalacijske kabele, samonosive kabelske snopove i užad, a trenutni proizvodni kapacitet je 10.000 tona godišnje, sa velikim izvoznim potencijalom.

Što odlikuje kompaniju Prevent Cables?

Tvornica kabela Tomislavgrad posluje u skladu sa ISO standardima, potvrđenim i certifikatima OVE, VDE, EZU, Instituta za elektrotehniku Končar te Nacionalnog certifikacionog tijela Kvalitet Niš, čime zadovoljava svjetsku normu.

Većinu svog ukupnog prihoda, koji iznosi oko 60 milijuna KM godišnje, Prevent Cables ostvaruje kroz izvoz, a njihovo glavno tržište je područje Evropske unije, odnosno zemlje poput Austrije, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, kao i Sjeverne Makedonije i Kosova.

Kako tvrde iz kompanije, tekuća godina će biti rekordna po poslovnom rezultatu, gdje se očekuje ukupni prihod od 63 milijuna KM te neto dobit oko 2,5 milijuna KM. Sve to, kao i interes što ova kompanija planira na poslovnom planu u budućnosti, bili su povod za razgovor s direktorom kompanije Prevent Cables, gospodinom Rusmirom Bandićem, koji nam je otkrio što se krije iza njihovog uspjeha.

Kabelska industrija nije posebno atraktivna za javnost, a o toj branši se generalno malo zna. Možete li nam predočiti neke zanimljivosti iz te industrije?

To je točno. Teško da se može složiti neki atraktivan model PR-a za kabele. To je proizvod koji na kraju uglavnom ide pod zemlju gdje nastavlja svoj život daleko od očiju javnosti. Sama proizvodnja je tehnološki proces obrade metala i komponenti za izolaciju uz rigorozne standarde koji moraju biti zadovoljeni. Svuda u svijetu proizvodnje su organizirane po modelu rada 24/7, tako da ni naša tvornica ne gasi strojeve, osim u vrijeme novogodišnjih praznika. Radi se u tri smjene, sedam dana u tjednu, non-stop.

Foto: Prevent Cables

Ono što bi možda moglo biti zanimljivo je malo poznat podatak da je Bosna i Hercegovina lider u regiji u proizvodnji kabela. Pored Preventove tvornice u Tomislavgradu u BiH, postoje još svega dvije tvornice kablova. Ukupna vrijednost proizvedenih kabela je oko 600 milijuna KM godišnje i po tome smo ispred Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske.

Otkrijte nam šta je zaslužno za uspjeh koji ostvaruje Prevent Cables?

Najveće zasluge pripadaju zaposlenicima. Dobar, posvećen tim je krucijalan za uspjeh, a njemu doprinosi i jasan cilj koji smo imali. Visok nivo produktivnosti je također jedan od razloga dobrog rezultata, kao i odlično upravljanje novcem, zalihom, potraživanjima i obavezama. Sve u svemu, ključni su ljudi, jer sve to oni rade.

Kako se globalna kretanja, prije svega neisgurnosti kojima svjedočimo posljednje tri godine, odražavaju na industriju kabela i na Prevent Cables konkretno?

Nažalost, sama industrija je visoko osjetljiva na globalne poremećaje, pa tako i naša kompanija. Pandemija Covid-19 i lockdown su snažno utjecali na pad potražnje, pogotovo 2020. godine. Kasnije, blokada Sueckog kanala uz lockdown prouzrokovala je poremećaj u lancima snabdijevanja, gdje smo se suočili sa ogromnim rastom cijena sirovina u 2021. U drugoj polovini iste godine, ogromne sume novca koje su zemlje EU osigurale kao pomoć privredi uticao je na rast potražnje, ali isto tako izazvao i ogromnu inflaciju. Zatim, 2022. počinje rat u Ukrajini i sankcije prema Rusiji što se još jednom – u samo dvije godine – odražava na snabdijevanje.

Foto: Prevent Cables

Prevent Cables je uspješno anticipirao efekte ovih globalnih kretanja i iskoristio prilike koje su se ukazale. Dokaz tome je i odlično poslovanje i tijekom 2021. i 2022. godine.

Posvećujete li pažnju održivosti i društvenoj odgovornosti, posebno jer je riječ o proizvodnji kabela i električnih komponenti?

Zaista se trudimo ići u korak s globalnim standardima u ispunjenju ciljeva održivog razvoja. Na to nas obavezuju i zakoni u Bosni i Hercegovini, koji se sve više usklađuju s ciljevima koje postavljaju Ujedinjene nacije kada je u pitanju održivost poslovanja. Prije dvije godine izgradili smo solarnu elektranu snage 300 kWh na krovu proizvodne hale za vlastite potrebe, a također recikliramo što je više moguće škarta nastalog u proizvodnji, dovodeći ga ponovno u stanje sirovina koje koristimo u proizvodnom procesu.

Što se tiče društvene odgovornosti, na lokalnom nivou pomažemo rad sportskih klubova, prvenstveno nogometnog kluba HNK Tomislav, čiji smo zlatni sponzor već drugu godinu zaredom. Istovremeno financijski podržavamo i rad niza udruga (humanitarnih, kulturno-umjetničkih) iz svih sfera društvenog djelovanja.

Za 2023. godinu očekujete da će biti rekordna po poslovnom rezultatu. Što predviđate za sljedeću?

U prva tri kvartala ove godine smo imali odlične rezultate i već sada je izvjesno da će godina biti rekordna. Ali, trenutni trendovi nas ipak zabrinjavaju, jer je potražnja u ovom momentu najslabija unazad dvije i pol godine. Svjedočimo padu poslovne aktivnosti u EU. Kabelska industrija direktno zavisi od građevinskog sektora, a visoke kamatne stope u Europi značajno su smanjile investicije u građevinske projekte. Dodatni izazov građevinskoj industriji predstavlja i manjak radne snage. Zbog svega nabrojanog, mogu reći da će, u najmanju ruku, biti izazovna godina.

Rusmir Bandić, dirketor Prevent Cablesa Foto: Prevent Cables

Kako ćete odgovoriti na pomenute izazove tržišta kao Prevent Cables?

Reakcija na izazove, prilike i promjene mora biti jako brza, a to možemo postići jedino svakodnevnim praćenjem svih relevantnih dešavanja na tržištu, kako globalno tako i lokalno. Takvim pristupom kroz godine, stekli smo iskustvo i izoštrili reflekse, a onda je to preraslo u naš mentalitet. Te stvari su esencijalne za opstanak na tržištu u nepovoljnim prilikama.

S obzirom na dosadašnji uspjeh i posvećenost kvaliteti, kompanija Prevent Cables, na čelu s njenim direktorom Rusmirom Bandićem, osvojila je povjerenje brojnih klijenata, a poželjnim partnerom u industriji, pogotovo kod klijenata iz EU, čini ih i to što zadovoljavaju svjetske standarde, uključujući i one koji se odnose na sigurnost i okoliš.