Bosna i Hercegovina vrlo bi skoro trebala dobiti četiri nova, moderna i u skladu s propisima Europske unije opremljena granična prijelaza koja su pozicionirana na nekim od strateški važnih prometnih pravaca, piše Večernji list BiH.

U ovom su trenutku najintenzivniji radovi na izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj na samom sjeveru Bosne i Hercegovine, u općini Odžak, i to preko novoizgrađenoga istoimenog mosta preko rijeke Save, a kako doznajemo iz Uprave za neizravno oporezivanje, očekivani završetak radova je 6. lipnja 2021. godina.

Ovaj most, koji je inače zajednička investicija BiH i Hrvatske, iznimno je važan za Bosnu i Hercegovinu koja će s mostom, kao i s vezanom dionicom autoceste na koridoru Vc, ostvariti potpuni spoj s Europskom unijom, kao i s međunarodno značajnim koridorima sjevernije, poput Paneuropskog koridora X koji ide od Austrije do Grčke, a njegov je dio autocesta Zagreb – Beograd.

Sve to omogućit će brži protok ljudi i roba te imati značajan utjecaj na gospodarske aktivnost s bh. strane, a posebice na širem prostoru Posavine.

Važnost izgradnje

Dovršetkom izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja, što je zajednička investicija BiH i Hrvatske, stvorili su se uvjeti za značajno unapređenje regionalne povezanosti, što će za sobom donijeti i niz pogodnosti u gospodarom smislu, no spletom okolnosti BiH je zakasnila s izgradnjom graničnog prijelaza. Međutim, kako bi most bio pušten u promet, bit će potrebno pričekati aktivnosti na izgradnji graničnog prijelaza s bosanskohercegovačke strane. Na proljeće prošle godine UNO BiH osigurao je nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj. Vrijednost ugovorenih radova je 18,713.999,35 KM s PDV-om. Kompleks novog graničnog prijelaza Svilaj planiran je na površini od 103.000 m2.

Na novom graničnom prijelazu bit će posebno odvojen putnički od teretnoga prometa, imat će četiri traka na ulazu u BiH i tri na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prijelaza bit će sagrađeni objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi te objekt za smještaj špeditera i banke.

Prijelaz će imati i zaseban energetski blok, poseban objekt za detaljan pregled vozila, kolne vage i veliku nadstrešnicu. Istočna Bosna također dobiva novi granični prijelaz u Bratuncu, a iz Uprave za neizravno oporezivanje potvrdili su nam kako je očekivani završetak radova 15. lipnja 2021. godine.

Kada je riječ o zapadnoj Hercegovini, s posebnim se zanimanjem prate aktivnosti na izgradnji graničnog prijelaza Osoje, koji će donijeti niz gospodarskih prednosti, a posebice za općinu Posušje i njezine gospodarske zone koje su se pokazale kao uspješan recept za unapređenje gospodarske situacije. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH doznajemo kako je u tijeku pripremna procedura za raspisivanje natječajne procedure za odabir izvođača radova.

Izniman značaj prijelaza

Aktivnosti su ubrzane i u kontekstu izgradnje novog prijelaza Doljani, a koji će imati iznimnu važnost s obzirom na to da je riječ o jednom od najfrekventnijih prometnih pravaca koji svoje pune kapacitete dosežu tijekom ljetnih mjeseci. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH doznajemo kako su u kontekstu ovoga prijelaza u fazi pribavljanja građevinske dozvole.

Osim u turističkom smislu, novi će prijelaz imati i strateški značaj za gospodarske aktivnosti s obje strane granice, a posebice trgovinu robama, pri čemu će BiH dosegnuti razinu propusnosti koja već postoji s hrvatske strane, koja je, podsjećamo, krajem 2017. godine pustila u promet novoizgrađeni međunarodni granični prijelaz. Izgradnja novog graničnog prijelaza Doljani stavljena je u višegodišnja kapitalna ulaganja Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Ukupna vrijednost izgradnje novog, suvremenog graničnog prijelaza Doljani je 4,2 milijuna KM.

Novi granični prijelazi, kao dio kapitalnih ulaganja Uprave za neizravno oporezivanje, važan su segment u kontekstu prometnog povezivanja, a realizacijom navedenih projekata moći će biti zadovoljni i putnici, ali gospodarstvenici.