Foto: Berthold Werner, CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Betlehem, mjesto Isusova rođenja, u božićno vrijeme inače vrvi posjetiteljima, ali ove godine zbog rata umjesto predblagdanskog raspoloženja vlada tišina i potištenost.

Ulice oko Bazilike Isusova rođenja prazne su, zbog rata u Svetoj zemlji nema inozemnih gostiju. Nakon napada Hamasa 7. listopada, pristup Betlehemu iz 10 kilometara udaljenog Jeruzalema praktički je onemogućen, prenosi IKA.

Socijalne i gospodarske prilike u Betlehemu, gradu s 30 000 duša krajnje su napete, jer Izrael ne dopušta ulazak palestinskih radnika u zemlju, a u samom gradu izostali su uobičajeni prihodi od posjetitelja za Božić.

Unatoč brojnim primjedbama, božićne mise nisu otkazane, ali neće biti nikakvih vanjskih slavlja. Jeruzalemski latinski patrijarh kard. Pierbattista Pizzaballa na Badnjak će boraviti u Betlehemu, nakon što je morao otkazati predbožićni posjet Gazi. U Betlehemu će posjetiti Baziliku Isusova rođenja, ali njegov boravak, za razliku od ranijih godina, neće biti popraćen glazbom i bubnjanjem.

Kardinal će slaviti božićnu misu Polnoćku u 23:30 sati u crkvi Sv. Katarine, koja pripada kompleksu Bazilike Isusova rođenja. Ove godine za tu prigodu neće biti podijeljeno inače uobičajenih 1 300 ulaznica za polnoćku, nego, priopćio je Kršćanski informacijski centar kojega vode franjevci, svatko može doći nenajavljen, prenosi Nedjelja.ba.

U tu svrhu izraelske su vlasti najavile kako će u određene sate otvoriti za prolaz automobila i autobusa nadzornu točku Rahelin grob između Jeruzalema i Betlehema.