Saditi vinovu lozu u duvanjskome kraju danas uopće nije neobično, naprotiv, ali uzgajati vinovu lozu u Bukovici prije tridesetak godina bilo je u najmanju ruku neobično. Naime, upravo tada je Slavko Anić iz Bukovice kraj svoje kuće posadio nekoliko trsova vinove loze.

Mudro je to učinio pokojni Slavko, ako znamo da za opstanak vinove loze na zasađenom mjestu tako dugo treba osigurati više povoljnih čimbenika poput odabira prave sorte i povoljnoga položaja, kako bi se postigla visoka kvaliteta grožđa.

– Grožđe obilno rodi svake godine i uvijek je jednako ukusno i slatko, a evo upravo smo danas ubrali dvije stotine kila! Izuzetno je i zahvalno, jer ne zahtjeva previše truda, a uzvrati nam stostruko – zadovoljno nam priznaje Jozo Anić, sin pokojnoga Slavka.

U slatkom, crnom grožđu uz obitelj Anić uživaju i njihovi susjedi i mnogobrojni prijatelji jer Anići sa svima rado dijele ovaj bogati urod. Ovih će se dana, doznajemo, u Anićima okupiti vesela ekipa pa će se raditi i rakija, a sve s ciljem zajedničkoga druženja u dobroj volji i veselju jer ovi dobrodušni ljudi ne namjeravaju proširivati svoj maleni vinograd i od ovoga činiti unosan posao, nego u plodovima obiteljskoga nasljeđa uživati u zajedništvu s dragim ljudima. Neka im bude s blagoslovom.

Ivana Ćurić/Tomislavcity