Prije pune četiri godine buntovnici su u rušilačkom stampedu od bijesa zapalili zgradu Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i zgradu županijske Vlade. Neoprezni dežurni državni tužitelj je tada brzopleto ustvrdio da se radi o terorističkom napadu pa je pozvao u pomoć državnu policijsku agenciju SIPA-u.

Tadašnji šef SIPA-e Goran Zubac odbio je taj nalog i kasnije se doista taj isti tužitelj, nalogodavac, sakrio u mišju rupu i naprasno povukao “svoje mišljenje”. Ali, zbog dežurnoga tužitelja Goran Zubac je proživio sudsku torturu. Pod silnim pritiskom se morao povući i Himzo Selimović s dužnosti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a još je za ovu priču zanimljivije da je smijenjen tadašnji ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, piše Dnevni list.

Šefa SBB-a je maknula SDA, oblježivši ga za sponzoriranje i kreiranje kaosa, pa čak i za rušenje ustavnoga poretka u državi. Situacija je doista u jednom trenutku izmaknula kontroli, prijetilo je bratoubilačko krvoproliće, ali su ipak tadašnji vlastodržci uspjeli nekako unijeti razdor među prosvjednike i plamteći bunt se kasnije i ugasio.

Traume ostale

Ožiljci i nepravda su ostali. Četiri godine poslije, nije gorila zgrada niti Predsjedništva, niti bilo koje županijske vlade, nije bačen “luč” niti na zgradu Energoinvesta, gdje sada stoluje federalna Vlada. Da li zbog toga što demobilizirani branitelji nisu uspjeli ili nisu htjeli doći pred Vladu FBiH, nevažno je, dogodilo se jednako strašno, upozoravajuće, zlo.