Nakon što je Vlada Hercegbosanske županije protekloga tjedna utvrdila iznos visine dječjega doplatka, a potom javnosti uputila i obavijest o dokumentaciji koju je potrebno pribaviti radi ostvarivanja ovoga prava, primjetili smo gužve u mjerodavnim službama, kako u Općini Tomislavgrad, tako i u područnoj ispostavi Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a u Tomislavgradu. Uz njih, pojedine izvode, uvjerenja i potvrde, koje je potrebno pribaviti, izdaju i škole, vrtići, banke i Cips.

U Šalter sali tomislavgradske općine jedna od službenica se požalila na „uvjete rada“. I sami smo primjetili da su gotovo svi službenici toga Šaltera bili angažirani na pružanju pomoći građanima oko ovoga pitanja, ali i da se sve opet odrađuje relativno brzo. I sumještani se međusobno u tomu potpomažu upućujući jedni druge gdje trebaju preuzeti pojedini obrazac ili kako ga popuniti.

U područnoj ispostavi Zavoda za zdravstveno osiguranje pretpostavljaju da su gužve nastale iz razloga što građani žele čim prije ostvariti ovo pravo. Smatraju i da je rok za podnošenje (prvih) zahtjeva trebalo prolongirati, primjerice do 15. ožujka.

Podsjećamo, Skupština HBŽ-a donijela je spomenutu Odluku 29. siječnja. 2018. godine, a stupila je na snagu 23. veljače. Međutim, da bi se primio dječji doplatak za ožujak, zahtjev s potrebnom dokumentacijom potrebno je predati do 28. veljače.

Tako će zahtjevi koji se predaju u ožujku regulirati dječji doplatak za travanj, pojašnjavaju nam u središnijci Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije.

Na koncu dodajmo da pravo na dječji doplatak imaju djeca do navršene 15. godine, pod uvjetom da nemaju nikakva primanja izvan Hercegbosanske županije. Mjesečni iznos dječjega doplatka je 30 KM.

Zanimljivo je bilo vidjeti i da neki roditelji čija djeca uskoro navršavaju 15 godina također podnose zahtjeve za reguliranjem ovoga prava. Iako novčani iznos nije veliki, Odluka o dječjem doplatku je dobrodošla i sumještani je uglavnom pozdravljaju sa žaljenjem što se to pitanje nije riješilo i puno godina ranije.

Na području naše Županije, pravo na dječji doplatak ima 6.700 djece, a za tu namjenu Vlada je osigurala 2,5 pol milijuna maraka.

Z.S./Tomislavcity