Ponekad nismo ni svjesni vrijednosti nečega što smatramo svojim. Upravo takav slučaj je s “Afričkom zbirkom” koja ima stalnu postavu u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu. Cijeli je niz vrlo uglednih muzeja i institucija koji žele pokazati tu zbirku svojim posjetiteljima. Jedan od takvih je i zadarski Arheološki muzej. Na svojoj pozivnici na otvaranje napisali su: “Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe …”

U nastavku pogledajte tekst najave objavljen na portalu zadarski.hr.

U petak, 2. lipnja, u 19 sati u zadarskom Arheološkom muzeju otvorit će se izložba ‘Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad‘, prenosi zadarski.hr.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci pokloni su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba.

Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture. Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu.

Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke,  jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini. U njoj se u većoj mjeri nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga. Svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom izloženi predmeti  plijene pozornost promatrača.