”Ti momci su otkupili hrvatsku slobodu, njihova krv obojila je naše rijeke”, kazao je general Sopta.

Odavanjem počasti brojni branitelji, pripadnici HVO-o i HV-a te brojna izaslanstva obilježili 24. obljetnica oslobođenja Jajca.

”Ovdje smo kako bismo barem pokušali podijeliti vašu bol”, kazao je predsjednik Federacije i dopredsjednik HDZ-a BiH, Marinko Čavara u svom govoru na svečanoj akademiji obraćajući se prvenstveno obiteljima poginulih i nestalih branitelja te dodao kako se prilikom ovakvih obljetnica miješaju osjećaji tuge i sreće, ali koji na koncu proizvedu ponos, ponos na hrvatske branitelje, ali i ponos na ovaj dio povijesti.

”Upravo ovdje u Jajcu vidimo ogromne odjeke povijesti stoga ne smijemo zaboraviti važnost ovog kraljevskog grada nego čuvati sjećanje na našu turbulentnu prošlost i istinu o istoj”, kazao je predsjednik Federacije dodavši kako i u današnjem vremenu treba sačuvati jedinstvo hrvatskog naroda koji kroz Hrvatski narodni sabor može doći do jednakopravnosti te izjednačavanja kolektivnih i pojedinačnih prava, odnosno da svojevrsna borba za slobodu traje i dalje.

Pozdrave u ime predsjednika Hrvatskog sabora, ali i svih zastupnika u istom nazočnima je prenio Josip Đakić kazavši kako je iznimno časno biti u Jajcu te da će Hrvatska vječno brinuti o položaju svog naroda u BiH. Posebno emotivan govorio imao je general HVO-a i jedan od zapovjednika VRO Maestral Stanko Sopta koji je pozdravio sve časnike, dočasnike, vojnike HV-a i HVO-a  kazavši kako često sa zahvalnošću i divljenjem razmišlja o tim ratnicima i njihovoj spremnosti na žrtvu, spremnosti da žrtvuju vlastite živote.

”Ti momci su otkupili hrvatsku slobodu, njihova krv obojila je naše rijeke”, kazao je general Sopta.

Čestitke povodom oslobođenja njihova grada uputili su i dužnosnici Jajca, ispred braniteljske udruge ”13.rujan” Ante Brtan te predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović poručivši kako žrtva iz ljubavi podnesena neće biti zaboravljena.

Protokol obožavanja započeo je svečanim mimohodom kroz grad veterana hrvatskih snaga praćenih ratnim zastavama, sve do župne crkve u kojoj je slavljena sveta misa.

Žrtvi poginulih hrvatskih branitelja ovoga kraja prije svečane akademije poklonila su se izaslanstva HNS-a, ratnih zapovjednika hrvatskih snaga VRO Maestral, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata BiH i Republike Hrvatske, izaslanstvo Republike Hrvatske te izaslanstvo Ministrice obrane dok su cijelom događaju nazočili hrvatski politički predstavnici sa svih razina i iz cijele BiH, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

Podsjećamo, oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8.rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995.godine.

Bljesak.info