Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” već 11. godinu uspješno organizira i realizira različite edukativne, kreativne, socijalne, ekološke i volonterske projekte za mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, studente s područja Vrhbosanske nadbiskupije.

Umrežili se

Sudjelovanjem u projektima mladi imaju prigodu kroz bogat i kvalitetan program raditi na izgradnji sebe kroz neformalnu edukaciju, ali i raditi na razvoju svoje lokalne i župne zajednice kako bi kreirali ljepšu i sigurniju sredinu za život. U protekle dvije godine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” svoje aktivnosti i djelatnosti proširio je na još jednu populaciju, marginaliziranu skupinu mladih koji po završetku srednje škole nisu nastavili daljnje školovanje niti su pronašli mogućnost zaposlenja. Sukladno tome, Centar za mlade umrežio se s poduzećem Zorg-In d.o.o. koje se već pet godina bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini, Hrvatskim kulturnim sportskim društvom Kornica i Srednjom strukovnom školom u Orašju. Rezultat suradnje je projekt Iuvenes Fructus kojim žele doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, točnije u voćarstvu. Pod pokroviteljstvom Renovabisa i Vlade Republike Hrvatske projekt ima za cilj educirati mlade te raditi na njihovu osnaživanju u poljoprivredi (voćarstvu), tako što će tijekom jednogodišnjeg programa edukacije 20 nezaposlenih mladih od 18 do 35 godina kroz teorijsku i praktičnu nastavu steći znanja i vještine za rad u voćarstvu. Mladima u projektu bit će omogućeno i stjecanje radnog iskustva kroz volontiranje, dobivanje certifikata o završenoj edukaciji te mogućnost pokretanja vlastitog biznisa. Na kraju jednogodišnje edukacije pet najuspješnijih i najperspektivnijih mladih ostvarit će start-up poticaj za pokretanje vlastitog biznisa. Projekt traje tri godine, a u tijeku su prijave za treći ciklus edukacije. U protekle dvije godine 40 mladih uspješno je završilo edukaciju i dobilo certifikat te su podijeljeni i start-up poticaji za najuspješnije polaznike edukacije.

Sve faze radova

Ovogodišnji ciklus edukacije trajat će od ožujka do prosinca 2019. kako bi se polaznici edukacije imali prigodu praktično upoznati sa svim fazama radova u voćnjaku. Sudjelovanje u edukaciji je besplatno, a za sve sudionike osigurani su putni troškovi i hrana, kažu iz Nadbiskupijskog centra. Inače, u sklopu svečanog otvaranja projekta Iuvenus Fructus apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto predvodio je misno slavlje u podružnici župe Čardak – crkvi sv. Josipa u Kornici. Tada je naglašeno kako se projektom želi udahnuti život u taj posavski povratnički kraj edukacijom i privlačenjem mladih za bavljenje modernom poljoprivredom.

vecernji.ba