Foto: Tomislavcity

Uskoro se završava izgradnja vjetroelektrane Ivovik. Kinseka je to investicija u Bosni i Hercegovini, odnosno u Hercegbosanskoj županiji, na teritoriju Livna i Tomislavgrada. Ali umjesto slavlja, završetak radova izaziva prijepore i prosvjede stanovnika Livna koji tvrde da su livade pretvorene u gradilište – bez njihovog pristanka. Priču o vjetroparku Ivovik donosi BIRN BiH, a prenosi Detektor.ba.

“Izbrisani smo, izvlašteni iz posjeda”, kaže Ante.

Na posjedu obitelji Ivković kineska kompanija je izgradila vjetroelektranu. Još dok su je gradili, Ante se bunio.

“Prvi ja došao autom, pitam: ‘Ljudi, šta radite?’ Kažem ovo je moje. ‘Ne’, kaže, ‘gospodine, mi imamo sve dozvole’. I onda smo angažirali odvjetnika. Pokrenuo je tužbu za neovlašten ulazak na posjed, da se to vrati u prvobitno stanje. Međutim, to već traje godinu i po”, kaže Ante.

On se polako umara dok se bori s administracijom i sporim pravosuđem da dokaže da mu je zemlja oteta.

“Ovo mi liči na onaj Don Kihot i vjetrenjače, pa se bori. E tako i meni nekad ispada“, priča Ante.

Njegov rođak Mladenko prolazi kroz sličan proces. Nije optimista da će se ova situacija ubrzo riješiti u korist građana. Kaže da ima oko 80 građana koji su kupovali zemlju na i oko brda Ivovik.

“Kupiš ti od mog ćaće, pa tako. Ovo je sve privatno, ali eto više nije. Nije tvoje i gotovo. Boga mi, potrajat će to. Ja se bojim da će vjetroelektrane morati obnavljati dok to riješe“, kaže Mladenko koji, poput mnogih, mjesecima čeka ishod upravnih postupaka na sudu, a koje su pokrenuli zbog načina na koji je njihova zemlja pretvorena u javno dobro.

Na ogradi oko vjetrenjača natpis otkriva da je cijeli projekat dobio ime po brdu Ivovik. Na internet stranici projekta se nagovještava da će narednih 30 godina struju proizoditi vjetropark koji su izgradile komapnije PowerChina i Genertec. Gradnja je počela u ljeto 2022. godine i veći dio je okončan, ali elipse vjetrenjača se još uvijek ne okreću.

Ranije su županijske i gradske vlasti u Livnu i Tomislavgradu potpisivale memorandume s kompanijom Ivovik, ali su problemi nastali sa imovinskim odnosima za zemljište na kojem se grade vjetrenjače…

Cijeli tekst pročitajte na Detektor.ba.