Foto: Tomislavcity

30. siječnja 1917. donesen je Proglas koji kaže da je povodom 1000. obljetnice krunidbe kralja Tomislava hrvatski narod u Duvnu odlučio „da umjesto ikakva druga spomenika sagradi u Duvnu Spomen – crkvu sa Tomislavovim domom, koja će biti trajni spomenik i vidljiviji zalog sretnije budućnosti“. Temeljni kamen za duvanjsku baziliku postavljen je 8. srpnja 1924., zbog čega je upravo taj datum izabran i za obilježavanje Dana Općine.

Svetu je misu u 18 sati povodom 100. obljetnice postavljanja kamena temeljca duvanjske spomen-bazilike slavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš koji je u propovijedi istaknuo da je fra Mijo Čuić bazilikom zapravo napravio putokaz koji nam uvijek u životu govori kamo se trebamo vratiti i istaknuo:

Doma si uvijek kad si u crkvi.

Foto: Tomislavcity

Veliku ulogu u gradnji bazilike imala je Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” iz Zagreba, koja je sinoć svečano dočekana kao i prije 100 godina, a večeras je također prisustvovala misi i Izložbi, koja je uslijedila poslije misnoga slavlja.

Foto: Tomislavcity

Izložbi “100 godina spomen-bazilike”  prethodilo je predavanje doktora znanosti Maria Jareba iz spomenute Družbe. Dr. Jareb govorio je o “Tisuć godina kralja Tomislava”. Između ostaloga, govorio je i o blagoslovu kamena temeljca za duvanjsku baziliku ispred Zagrebačke katedrale u lipnju 1924.

Foto: Tomislavcity

Svima nam poznati fra Robert Jolić u svome predavanju o izgradnji duvanjske bazilike istaknuo je:

Fra Mijo Čuić 8 godina prije 1000. obljetnice krunidbe kralja Tomislava razmišljao je o gradnji bazilike, išao u Ameriku (…), skupljao sve što je bilo potrebno (…) – i tako podsjetio na njegovu viziju svjetlije budućnosti, ali i na suđenje koje je fra Miju osudilo na smrt, pa promijenilo osudu na 20 godina zatvora.

Foto: Tomislavcity

Izložbu starih dokumenata i fotografija izgradnje bazilike pripremala je Anica Skočibušić, a čini se da je odradila dobar posao jer je Izložba “100 godina spomen-bazilike” bila itekako posjećena!

Foto: Tomislavcity

Za još svjetliju budućnost kojoj se duvanjski narod nadao gradeći ovu duvanjsku ljepoticu – živjeli!

 

Helena Lučić/Tomislavcity