Predstavnici tvrtke Lohmann&Rauscher u Grudama održali su prezentaciju svojeg djelovanja i uvjeta za probni rad i obuku u ovoj tvrtci.

Predstavljanje tvrtke izazvalo je ogroman interes te je dvorana u objektu na Agroturizmu “Marića Gaj” u Grudama u četvrtak bila pretijesna za sve koji su htjeli čuti što ova njemačka tvrtka ima za ponuditi žiteljima Hercegovine.

Ogroman interes

Uistinu ste nas iznenadili ovim brojem vas koji ste došli i koji ste zainteresirani za ovu prezentaciju, istaknuo je na uvodu u prezentaciju Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, pozdravljajući nazočne i u ime predsjednika Vlade ŽZH te načelnika grada i općina ŽZH.

Kako je objasnio Jurilj, inicijativa prezentacije tvrtke i moguće investicije krenula je u partnerstvu Vlade ŽZH, grada, općina i tvrtke Lohmann&Rauscher.

Cilj je predstaviti Županiju Zapadnohercegovačku za eventualnu realizaciju investicije ove tvrtke, naglasio je Jurilj.

Predstavnik tvrtke Rudolf Lietz istaknuo je zadovoljstvo odazivom nazočnih na prezentaciju.

Imamo dva velika cilja zajedno s vama. Jedan cilj je vaša podrška i snaga koja nam je potrebna za našu proizvodnju i zadaću koju imamo u Češkoj. Drugi cilj je proširenje naše proizvodnje i preseljenje pogona ovdje u Bosnu i Hercegovinu, rekao je Lietz na početku predstavljanja tvrtke, dodajući da je cilj danas održane prezentacije prvi cilj, odnosno analiza radno sposobne snage koja će se provesti u u Slavkovu u Češkoj, kod grada Brno.

ŽZH jedna od 15 mogućih lokacija

Ivan Jurilj u izjavi za portal Jabuka.tv nakon održane prezentacije naglasio je da su svi zainteresirani imali priliku konkretno vidjeti i čuti o čemu se radi.

Sada znamo da smo mi jedna od 15 mogućih lokacija na kojima bi se mogla realizirati investicija. Čuli smo također da će ključno biti kakva je radna snaga te je zbog toga ponuđen probni rad, odnosno faza edukacije na osnovu koje će tvrtka Lohmann&Rauscher odlučiti u kojoj zemlji želi realizirati svoju investiciju, izjavio je Jurilj.

Kako je dodao predsjednik Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, ono što inicijatorima iz Županije Zapadnohercegovačke daje određenu sigurnost ili naduda je u pitanju ozbiljna investicija, pored renomea same tvrtke, jeste činjenica da samu investiciju temelje na radnoj snazi.

Nakon prezentacije slijedi iskazivanje interesa od strane ljudi koji žele biti na probnom radu, odnosno u testnom razdoblju do 6 mjeseci u Češkoj te će to biti najbolji pokazatelj hoće li se u ŽZH pregovarati s tvrtkom Lohmann&Rauscher.

Jurilj je također dodao da je Vlada ŽZH, doznavši o planovima za proširenje djelatnosti tvrtke Lohmann&Rauscher, pozvala tvrtku da dođe u ovu županiju te su predstavljene županija, grad i općine s poslovnim zonama.

Ukoliko dođe do odluke da se počne razmatrati investicija u ŽZH, Vlada ŽZH zajedno s općinama i načelnicima učinit će maksimum da se ta investicija realizira u što kraćem roku, naravno – poštujući uvjete rada i svega onoga što ulazi u određeni standard, izjavio je Ivan Jurilj za portal Jabuka.tv.

Faza edukacije i vizija dugoročne investicije

Tvrtko Blaić Milutinović, direktor prodaje za Hrvatsku i BiH u ovoj tvrtci, obrazložio je da se pod “probnim radom” ne podrazumijeva probni rad u užem smislu riječi.

To je faza testiranja u kojoj mi želimo vidjeti kakvi su ljudski potencijali u vašoj regiji radi eventualnih investicija. Ako se svi čimbenici poklope i budu pozitivni, ovdje će se graditi tvornica koja bi u početnoj fazi imala potrebu 200 radnica, plus potrebe tehničke službe, izjavio je Blaić Milutinović za portal Jabuka.tv.

Prema njegovim riječima, onima koji ovoj inicijativi odluče dati priliku i pristanu na “probni rad” u Češkoj, tijekom testne faze ponuđena je početna neto plaća od 550 eura plus plaćen smještaj i prijevoz.

Da bi ljudima bilo lakše “prebroditi” taj “probni rad”, ponedjeljkom se vozi u Češku u naše pogone, a petkom se vraća nazad. Svatko će moći odustati ako mu se ne svidi, a svatko će moći ostati i raditi s nama, naveo je Blaić, dodajući da će – ako dođe do otvaranja pogona u Hercegovini – radnicima nuditi konkurentne uvjete, plaće i osiguranje kako bi bili atraktivan poslodavac.

Dugoročna investicija je naš plan i naša vizija, naglasio je Blaić.

Od 200 do 700 radnih mjesta

Kandidati koji pokažu interes za probni rad, u Češkoj će imati priliku vidjeti i iskusiti ono što bi se za ovu tvrtku u budućnosti moglo raditi u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Jurilj je izjavio da je predviđeno da na probni rad u Češkoj ode od 40 do 50 ljudi s područja ŽZH.

Ukoliko dođe do odluke o investiciji na području ŽZH, početni kapital za pokretanje proizvodnog pogona bio bi 6 milijuna dolara, a pogon bi rastao do predviđenih 700 radnih mjesta.

Hoće li biti još i više potencijala, to će vrijeme pokazati, zaključio je Tvrtko Blaić Milutinović za portal Jabuka.tv.

Prezentacija je bila namijenjena svima zainteresiranima s područja Županije Zapadnohercegovačke i okruženja, a svi posjetitelji imali su mogućnost poslušati prezentaciju te izravno razgovarati s predstavnicima spomenute tvrtke. Oni koji nisu mogli sudjelovati na prezentaciji, uskoro će imati priliku vidjeti prezentacijske materijale na mrežnim stranicama.

Podsjetimo, radi se o tvrtci čije je sjedište u Rengsdorfu (Njemačka) i Beču (Austrija) koja je međunarodni vodeći opskrbljivač naprednim medicinskim i higijenskim proizvodima najviše kvalitete s preko 5.000 zaposlenika u cijelom svijetu i 160 godina iskustva u proizvodnji.Tvrtka L&R zbog sve veće potražnje na tržištu ima potrebu proširiti svoje proizvodne pogone te su prepoznali Županiju Zapadnohercegovačku kao jednu od mogućih lokacija za svoja ulaganja.

jabuka.tv