Zrinka Lukač je profesorica u Osnovnoj glazbenoj školi u Tomislavgradu. Nedavno je sa svojim timom i djecom koja su marljivo radila upriličila pretpremijeru mjuzikla „Kralj lavova“ u tomislavgradskom Kulturno-informativnome centru. Prethodno je tomislavgradska publika imala priliku pogledati i mjuzikl „Annie Jr.“ O daljnjim planovima, kao i o spomenutim projektima razgovarali smo sa Zrinkom za Radio Tomislavgrad.

Prije par mjeseci bila je pretpremijera mjuzikla „Kralj Lavova“ u Kulturno-informativnom centru. Što se u međuvremenu događalo, imate li možda u planu neki novi projekt ili se dodatno spremate za samu premijeru ovoga velikog projekta?

– Sama pretpremijera je tada bila namijenjena isključivo roditeljima naših malih glumaca kako bi oni sami vidjeli što su njihova djeca radila tijekom glumačkih proba, a nama je poslužila kao orijentacijski primjer za premijeru, isto tako za gostovanja koja nam stižu i za samo natjecanje u Bugojnu koje će se održati od 13. do 20. srpanja. Trenutno radimo na proširenju mjuzikla „Annie Jr.“, ponavljamo koreografije, songove i sam scenarij.

Tomislavgradska publika s nestrpljenjem očekuje premijeru „Kralja lavova“, kada je planirate izvesti?

– Velika nam je želja da mjuzikl vidi što više ljudi, ali čekamo završetak radova u našoj kino-dvorani.

Osim Bugojna, planirate li s „Kraljom lavova“ posjetiti još neke gradove?

– Dobili smo poziv, odnosno imamo priliku sudjelovati u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kazalištima u Visokom i u Zenici. To ćemo vjerojatno realizirati do kraja ljeta.

Koliko je ljudi uključeno u projekt „Kralja lavova“?

– Na samome mjuziklu je radilo više od 40 osoba i moram priznati da je organizacijski vrlo teško koordinirati tako veliki broj ljudi, od kojih je 30 na sceni, a mi ostali opskrbljujemo ono što je potrebno. To je samo dokaz da je mjuzikl produkcijski košmar i najskuplji je kazališni proizvod koji mi radimo s malim sredstvima uz veliku želju za uspjehom.

Trenutni voditeljski tim čine: Vanja Sučić, Ante Braovac, Ilija Jurčević, te Filip Perković.

Na koji način ste došli do određenih sredstava?

– Kad smo krenuli u ovaj projekt prethodno nismo imali nikakav budžet, recept nam je bio puno ljubavi, volje i dobre organizacije. Ovdje moram napomenuti da nam je u realizaciji puno pomogla ravnateljica Kulturno-informativnoga centra, Danijela Papić, koja se odmah nakon našega prvoga sastanka dala u pisanje projekata kako bismo mi ostvarili svoj cilj. Uz to su nam financijski pomogli Federalno ministarstvo kulture, Fondacija za scensku umjetnost i Županijsko ministarstvo kulture. Veliku zahvalnost dugujem djeci koja su redovito dolazila na probe i marljivo radila. Zahvaljujem i svojem timu suradnika, koji su također zauzeti svojim poslovnim obavezama, bili na raspolaganju u svako doba.

Zašto ste se odlučili baš za mjuzikl “Kralj lavova“. Jesu li postojale još neke opcije o kojima ste razmišljali?

– Bilo je dosta opcija, ima dosta tih mujzikala koji se mogu izvesti, ali ja se uvijek vodim tim da gledam na dob djece i na ono što oni mogu izvesti, odnosno ono s čime se mogu nositi, što im je svojstveno.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti da je pred tomislavgradskom publikom prije „Kralja lavova“ također bio izveden mjuzikl „Annie Jr.“ Možete li napraviti usporedbu između jednog i drugog projekta? Koliko je vremena i truda iziskivao jedan, a koliko drugi projekt?

– Mjuzikl „Annie Jr.“ radili su Tomislavgradski mališani, djeca od 4 do 10 godina. Sami nastanak ovoga projekta trajao je tri mjeseca, dok su djeca naučila sve koreografije, songove i samu glumu, dok je mjuzikl „Kralj lavova“ trajao puno duže, probe su  bile zahtjevnije, trebalo je napraviti 11 koreografija i zahvaljujem se koreografkinji Džoani Perković koja si je dala truda da u tako kratkome periodu uspije složiti sve koreografije koje su zasebna cjelina. Također, djeca su išla na Radio Tomislavgrad gdje je Filip Perković snimao njihove vokale. „Kralj lavova“ bio je puno zahtjevniji od mjuzikla „Annie Jr.“, u njemu sudjeluju djeca od 6 do 18. godina.

Također, znali ste obradovati i štićenike tomislavgradskog Staračkoga doma, konkretno oni su imali priliku pogledati mjuzikl „Annie Jr“. Ne samo da ste bili s izvedbom u Staračkom domu, nego ste išli i u brojne škole, ukupno ste imali 11 izvedbi. Imate li u planu i dalje posjećivati različite institucije?

– Prvotni plan nam je i bio da se predstavimo raznolikoj publici, da predstavimo što mi u Tomislavgradu radimo, bili smo i u Zadru, gdje smo naišli na izvrstan prijem publike. Mislim da smo s „Annie Jr.“ pokazali da smo mi tu, kad god nas pozovu mi ćemo se sigurno odazvati.

Osnovali ste i Školu mjuzikla i glume koja djeluje pri Kulturno-informativnom centru. Koliko ova škola broji polaznika i na koji način motivirate mlade ljude da vam se pridruže?

– Sama misao vodilja da se osnuje takva amaterska škola je bila upravo zbog natjecanja koja nas čekaju u ranije spomenutim gradovima, jer morali smo ići s nekim reprezentativnim imenom. U školi imamo od 40 do 50 djece. Obično nam djeca dođu sama, jer naši članovi pričaju kako im je tu super, što rade, kako uče pjevati, uče se samopouzdanju, nastupu pred publikom, na kraju krajeva svi se oni raduju tom pljesku koji slijedi na kraju.

Koliko djeci znače satovi glume, pjevanja i plesa?

– Moje iskustvo je da se uz ovu školu djeca opuštaju i ozbiljno rade na svom samopouzdanju i odnosu prema samome sebi i drugima oko sebe. Tu se djeca druže, putuju i izražavaju kroz glazbu. Potrebna je velika želja, jer je u nekim trenucima teško povezati i ples i pjevanje i glumu, ali uz vježbu i želju sve je moguće.

Vi predajete i u Osnovnoj glazbenoj školi. Znamo da su pojedini učenici Osnovne glazbene škole prethodnih godina osvajali brojne nagrade. Pripremate li se za neka nova natjecanja u kojima bi učenici pokazali svoja umijeća?

– Da, ja radim u Osnovnoj glazbenoj školi u Tomislavgradu već oko devet godina. Djeca idu svake godine na natjecanja u Bosni i Hercegovini. Slijedeći tjedan, njih oko 20, ide na natjecanje komornih ansambala koje će se održati od 16. do 20. travnja u Travniku.

Odakle kod Vas ljubav prema glazbi?

– Ja sam zapravo diplomirani agronom. Završila sam Srednju glazbenu školu u Karlovcu, i na preporuku ravnatelja Osnovne glazbene škole upisala sam Glazbenu akademiju u Mostaru, koju sam uspješno završila i tako sam kasnije počela predavati. S glazbom nisam ni slutila što me čeka i gdje će me dovesti.

 

Jelena Perković/Tomislavcity