Znanstvenici sveučilišta Sheffield i Warwick su pronašli odogovor na pitanje svih pitanja: što je starije, kokoš ili jaje, piše Daily Mail.

Na najčešće postavljeno pitanje od postanka svijeta ljudi u najvećem broju odgovaraju „jaje“, uz objašnjenje da su na taj način još dinosaurusi dolazili na svijet.

Međutim, znanstvenici sa sveučilišta Sheffield i Warwick imaju drugačiji odgovor, prenosi Novum.ba.

Njihovo istraživanje, naime, pokazalo je da ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta.

Taj protein, objašnjavaju znanstvenici, zove se OC-17 i djeluje poput katalizatora koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumanjce u kojem se razvija pile.

Naučnici su tokom istraživanja koristili superkompjuter „Hektor“ kako bi mogli da zumiraju unutrašnjost jajeta i prate njegov razvoj.

Ono što su otkrili je da je protein OC-17 ključan za poticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske tako što pretvara kalcij karbonat u kristale kalcita koji prave ljusku.

Kristali kalcita se, inače, mogu naći u kostima i oklopima raznih životinja, s tim da se kod kokoši on stvara brže nego kod bilo koje druge vrste i proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

vecernji.ba