Najteže u Bosni i Hercegovini žive umirovljenici. Danas još teže uz sva poskupljenja. Unatoč trenutno stabilnoj financijskoj situaciji u Federalnom zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja, naznaka za povećanje, odnosno ovogodišnje usklađivanje mirovina za sada nema.

Agonija umirovljenika u Federaciji ne jenjava. I tako će, vjerojatno, biti dok im se ne ispuni zahtjev o povećanju mirovina. Nadaju se redovnom usklađenju mirovina kojega nije bilo u ovoj godini. Traže što žurniji sastanak s predstavnicima Federalne Vlade.

„Imamo sve zakonske elemente na našoj strani. Za ovu godinu u planu financiranja Federalnog zavoda su predviđena novčana sredstva za usklađivanje i ona su osigurana. U ovoj godini bod za obračun mirovina, vrijednost boda dignuta je s 14,3 na 15,6. Znači, svi novi koji idu u mirovinu su dobili to“, rekao je Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza umirovljenika FBiH.

Iz Vlade poručuju kako će do sastanka sa umirovljenicima sigurno doći, no datum još nije poznat. Glavna je prepreka u Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je na snazi.

„Da bi se realiziralo povećanje mirovina potrebno je mijenjati određeni članak spomenutog Zakona koji je jasno precizirao pod kojim uvjetima može doći do povećanja“, kazao je za BHRT Kenan Spahić, pom. fed. ministra rada i soc. politike.

„Ono što je, s druge strane, zabrinjavajuće jest činjenica da se u parlamentarnoj proceduri pojavljuju određeni zakonski prijedlozi, određena zakonska rješenja, po kojima bi se samo određenim skupinama, koje su ionako povlaštene, mirovine povećale i to u jako, jako značajnom iznosu“, objasnio je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Dok se vlast i umirovljenici igraju lovice, građani sumnjaju u zdrav razum Vlade.

ANKETA

“Na naše ove, da kažem, minimalne koje su 380, u mene je 400 doduše, ali dajem za Udrugu umirpvljenika dvije marke, poštaru marka, tako da nemam ni 400… stvarno, bezobrazluk“.

„Ja sam udovica i s najmanjom mirovinom sam u ovom gradu. Udovica bez djece, daleko najmanju mirovinu imam. Mi se nadamo već 20 i nešto godina od rata, ali… nada posljednja umire, ali meni se čini da ćemo mi prije nade.”

Umirovljenici poručuju da su i do sada jedva krpili kraj s krajem, a da su nove, poskupjele cijene pregazile njihove financijske mogućnosti.

BHRT