Općinsko državno odvjetništvo u Sisku protiv 85-godišnjeg je Jovana Prodanovića, iz Kozarske Dubice (BiH), podignulo optužnicu zbog prijevare jer je dulje od deset godina, nakon smrti svog punca, nastavio podizati njegovu mirovinu.

Zbog toga bi mu se i trebalo sada suditi na Općinskom sudu u Sisku, a optužnicom se tereti Jovana, koji ima dvojno hrvatsko i bosansko državljanstvo, da je od 1. veljače 2005. do 16. lipnja 2015. podignuo ukupno 363.815,38 kuna mirovine svoga punca Milana Maksića, a koji je preminuo 1. veljače 2005. godine, u 94. godini.

HZMO tražio novac od banke

Naime, još 2002. godine je Maksić, preko odvjetničkog društva, s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje ugovorio da se njegova mirovina uplaćuje na Prodanovićev račun otvoren za tu svrhu u Hrvatskoj te je novac uredno podizan u poslovnicama te bankomatima u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici.

Maksić je imao starosnu mirovinu u početnom iznosu od 987,99 kuna, koja je s godinama rasla, a nakon što je preminuo, novac je nastavio podizati Prodanović, sve dok kontrola Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije napravila reviziju.

Tek 2015. godine, kada bi preminuli punac rođen 1911. imao 104. godine, u HZMO-u su reagirali i zatražili informacije iz BiH o svom osiguraniku koji je u mirovini bio od daleke 1966. godine.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, obavijestio je HZMO o činjenici da je korisnik starosne mirovine Milan Maksić umro 1. veljače 2005. Zavod za mirovinsko osiguranje zatražio je nakon toga od banke povrat iznosa od 363.815,38 kuna nepripadno doznačenih mirovinskih primanja, međutim navedena banka ih je izvijestila da ne mogu postupiti po tom zahtjevu jer je predmetni račun na koji je Zavod uplaćivao mirovinu na ime pok. Milana Maksića zatvoren, a da je sredstvima raspolagao vlasnik računa Jovan Prodanović iz Kozarske Dubice, Bosna i Hercegovina.

Prijeti mu do osam godina zatvora

HZMO je stoga 2016. pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu pokrenuo postupak protiv Jovana Prodanovića radi povrata 363.815,38 kuna, no na zahtjev za vraćanjem novca Prodanović se oglušio iako ga je primio. Nakon toga su podnijeli i tužbu te proslijedili dokumentaciju odvjetništvu koje je 2017. pokrenulo istragu.

Putem međunarodne pravne pomoći Prodanović je ispitan u veljači 2018. u Policijskoj stanici u Kozarskoj Dubici, a tijekom ispitivanja Jovan Prodanović se branio šutnjom, pri čemu je samo naveo da će obranu iznijeti ako dođe do suđenja. Iako je Prodanović u istrazi šutio, Općinsko državno odvjetništvo smatra da su materijalni dokazi dovoljni za optužnicu, kojom Jovanu Prodanoviću sada prijeti između jedne i osam godina zatvora.

No, sudeći prema pravosudnoj praksi, temeljenoj na dvojnom hrvatskom i bosanskom državljanstvu, pravo je pitanje kako će 85-godišnji Prodanović u ovom slučaju proći i hoće li vratiti novac.

vecernji.ba