Po cilu godinu imate divljeg zelja okolo. Nešto raste na obradivim površinama, a nešto u divljini. Priroda se pobrinila za nas, dobro je to rasporedila, pa kad su bile gladne godine, svit je preživljava od divljeg zelja kojeg je uvik bilo za nabrat. Danas je mišanca ka delikatesa. Uz glasovitu runovićku puru, kokoš, pivca ispod saća, raštiku, divlje zelje može postati sjajan gastro autohtoni brend – uvjerena je Mladenka Puljiz iz udruge “Cvit u kamenu”, osnovane nedavno kako bi unaprijedili kvalitetu života žena Runovića, a i šire.

Jedan od ciljeva ove udruge, koju čini dvadesetak aktivnih članica, jest i dijeljenje znanja, a Mladenkino je tu posebno. Nema biljke kojoj ne zna naziv, kako latinski, tako i lokalni, svojstva, a i recepturu za kakav čaj ili jelo.

– Zečje mudance, Lucina pica, kokošja volja, dimnjača, šurlin, volujsko uvo, grzdulja, koromač, ljukelj, divlji bob, bokvica, kukurik, divlja mrkva, šćavelj… Sve su vam to lokalni nazivi koje sam naučila još od pokojne babe Postoluške, a kasnije i sama. Postao je to moj stil života, ne pijem nikakve tablete, samo virujem bilju. U prirodi ima svega što nam treba. Prošetajte nekim poljskim putem, naokolo ima svega – poručuje gospođa Mladenka dok podučava ostale runovićke žene kako i što brati.

– U Runovićima je najpoznatija grzdulja, neizostavni izvor zdravlja… – čujemo joj glas dok bere zelje u Podosoju, mirnom zaselku smještenom ispod Osoja, brda iza moćnog Biokova.

Nekad su se tu snimali “Prosjaci i sinovi”, a danas stare kamene kuće djeluju prazne i napuštene, samo se osjeti miris domaćeg komina iz konobe kod Karaje gdje su žene iz udruge našle suradnike iz također novoosnovane ekološke udruge “Podosoje”.

Svima njima cilj je probuditi uspavana sela, povezati se i osmisliti nove ideje kako bi svima bilo ljepše, sadržajnije, a nadaju se i potaknuti neke projekte, stvoriti uvjete za radna mjesta…

– Oduvijek mi je bilo važno da žene podupiru jedna drugu i da shvate koliko je važna ženska solidarnost, osobito u društvima koja su i dalje naglašeno patrijarhalna kao što je naše. Cilj nam osnažiti ih kako bi se znale suočavati s različitim problemima, dati im nove vještine, pomagati im pri traženju posla te time poboljšati njihove životne uvjete i položaj u obitelji i društvu – kazuje nam Anita Jerković, predsjednica udruge.

– Ideja udruge je da unaprijedimo zajednicu u kojoj živimo, da je učinimo boljim mjestom za život sebi i svojoj djeci – dodaje Martina Puljiz, jedna od osnivačica, ujedno logopetkinja po struci.

Više o ovoj temi čitajte na portalu Slobodne Dalmacije.