Jubilarna 20. Hercegovačka večer okupila je rekordne tri tisuće Hrvata i njihovih njemačkih prijatelja u subotu u Stuttgartu.

Manifestacija je održana u poznatoj Carl Benz Areni, a nakon uvodnog govora predsjednika Hrvatske zajednice Hercegovina iz Stuttgarta Zorana Primorca, koji se prisjetio dva desetljeća Hercegovačke večeri, okupljenima se prigodim govorom obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Da je trend zaustavljen, može se primijetiti i po činjenici da u naše generalne konzulate dolazi sve manje onih koji trebaju pomoć, a nadam se da je tako i u hrvatskim katoličkim misijama.

Nekoliko je razloga za to: u Hrvatskoj raste potreba za radnom snagom, poslodavci su shvatili da profitirati mogu samo ako radniku osiguraju uvjete, a Vlada je donijela obuhvatan paket mjera kojima je cilj osigurati rast i stvaranje novih radnih mjesta. I svi smo mi pozvani nešto učiniti, svaki pojedinac.

Često i sami nepromišljeno, a mi Hrvati so tomu skloni, doprinosimo stvaranju negativne atmosfere i nasjedamo na pisanja o tomu kako je u Hrvatskoj sve loše, kako je situacija bezizlazna, kako nema perspektive, kako mladi bježe, rekao je ministar pitajući se tko i zbog kojeg cilja i konstantno tako piše.

Državu čine granice, čine ju ljudi te jezik i običaji. Možemo pomoći ako o svojoj državi govorimo lijepo, te ako taj jezik i običaje razvijamo i njegujemo.

Večerašnji događaj, Hercegovačka večer, najljepši je način kako ćemo o svojoj domovini, svom kraju, svojim običajima i tradicijama govoriti na najljepši mogući način. Svi skupa smo pozvani širiti optimizam, posebno vezano uz domovinu i svoj rodni kraj, rekao je Gordan Grlić Radman.

Govoreći kako Hrvatska brine da položaju Hrvata u BiH bude što bolji i da Hrvati u svakom smislu budu ravnopravini s ostala dva naroda u BiH, ministar Grlić Radman je istaknuo kako je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posebno angažirana po pitanju ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Kulturno-zabavni dio programa započeo je nastupom KUD Tomislav iz HKZ Stuttgart-Zentrum, koji su izveli ples Linđo, a potom su na scenu stupili članovi Tarapana banda, čiji nastup je napunio plesni podij a upalili su se i mobiteli za snimanje poznatih hitova o Hercegovini i ljubavi i životu. Kao i ranijih godina, svojim pjesmama je oduševio i guslar Stojan Čarapina kao i folklorni sastav Krešimir HKZ Stuttgart Bad Cannstatt te ženska klapa „Filiae Croatiae“ koje su na početku večeri otpjevale hrvatsku i njemačku himne te pjesmu “Hercegovina”.

Kao iznenađenje večeri nastupili su članovi “Trio jukebox” iz Mostara. Glavni glazbeni gost večerio bio je Željko Bebek koji je oduševio svojim nastupom otpjevavši većinu svojih najvećih hitova.

I ovogodišnja Hercegovačka večer je imala humanitaran karakter. Humanitarna ufruga Fra Mladen Hrkač također je organizirala bogatu tombulu čiji prihod je namijenje za izgradnju smještaja za roditelje bolesne djece koja dolaze na liječenje u Zagreb.

Program Hercegovačke večeri, čiji medijski pokrovitelji su bili Fenix Magazin, Večernji list i Hrvati Stuttgart, je uspješno vodila Misijana Brkić Milinković. Iznimno uspješnu Hercegovačku večer su donekle zasjenilo njemačko osiguranje dvorane koje, nakon što se dvorana napunila do njima određenog broja, nisu pustili sve one koji su željeli ući u dvoranu.

Fenix magazin