Ovo je moja zemlja, ovdje mi je dom, ovdje je temelj postavio dida moj.

U subotu 18.6.2022. završismo put križa u Rošku Polju, točnije u Vojkovićima u samo 5 tjedana. Radosno, veselo, svim srcem prionuli smo poslu od same ideje, izgradnje, pa sve do blagoslova.

Nakon dizajna na listu papira, tehničkog crteža, odabira materijala, krenula je akcija. Odlučili smo se na nehrđajući čelik. Dragi ljudi koji su darovali čelik, laserski izrezaše svih 14 križeva te nam rekoše: „Ne košta vas ništa!“.

Nema riječi kojima se može opisati veselje, radost, svakoga sudionika pri postavljanju svih postaja, emocije se nisu mogle skriti.

Put Križa blagoslovio je fra.Jozo Radoš Đoka, a pridružio nam se u sekundu točan i naš dragi fra. Ante Kelava, uveličavši tako naše slavlje.

Pozivamo sve ljude Tomislavgrada, posebno one koji dođu iz tuđine u rodni kraj, neka posjete PUT KRIŽA u Roškom Polju (Vojkovići), neka se pomole dragom Bogu, za svoju obitelj, za sebi drage osobe, za svoj narod, jer „ne košta vas ništa“.

Od prve do četrnaeste postaje točno je 770 m, visinska razlika je 119 m, uspon traje 22 minute bez stajanja, na vrhu Malenice dolazite do velikog križa, koji je postavljen 2004. godine u spomen na ukazanje Blažene Djevice Marije 1946. godine.

Od velikog križa jugoistočno udaljena samo 120 m nalazi se kamena kapelica (mjesto ukazanja).

S vrha Malenice prostire se prekrasan pogled, južno na Biokovo sveti Jure, sjeverno Midena i Tušnica, sjeverozapadno Kamešnica, Buško jezero i Cincar, istočno Čvrsnica.

Startna pozicija, GPS koordinate su: 43°34’20”N 17°13’16”E, 945m.

Jozo Andrić/Tomislavcity