Gotovo je nemoguće riječima opisati ljepotu događaja koji se ovih dana zbivao u Šuici, priložene fotografije govore više od riječi.

Susret je službeno počeo u petak, 30. kolovoza, kada su se mladi sudionici okupili u dvorištu crkve sv. Ante, gdje su se registrirali i dobili majice. Organizatori su predstavili temu i program susreta, a zatim je slijedio duhovni nagovor fra Marina Karačića i sveta misa. Govoreći o trima odnosima koji definiraju ljudski život – odnos prema sebi, Bogu i bližnjemu, fra Marin je potaknuo mlade da žive odgovorno, odvažno i sveto. Sljedeći su dan mladi, podijeljeni u 6 ruta, obilazili  zaseoke te su na taj način upoznali prirodna, povijesna i kulturna obilježja svoga kraja. Posebne točke obilaska bile su sjećanja na poginule branitelje – svaki je zaselak imao poseban križ sa spomen-pločom na kojoj je popis poginulih u Prvom, Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu te susret s braniteljima koji su mladima živo prenijeli iskustvo rata. Mladi su se susreli i sa žiteljima zaselaka koji su oduševljeno govorili o nekadašnjem načinu života na ovim prostorima. U popodnevnom programu sudionici su pješačili do prelijepog Rimskog mosta na rijeci Šuici, gdje je snimljena milenijska fotografija. Susret je nastavljen natjecanjima u igrama na Dilima: povlačenje užeta, skakanje u vreći, a pobjedničke ekipe natjecale su se u igri graničara. Slijedio je kviz gdje su mladi provjerili znanje o svome kraju. Zabavni dio programa nastavio se na školskom dvorištu: večera i druženje uz glazbeni program te nastup mladih šuičkih glazbenika – obitelj Marković, Danijel Braovac i DJ Cobra.

Službeni dio Susreta mladih Šuičana završio je u nedjelju svetom misom u 11 h, nakon koje su župljani imali priliku vidjeti prikazane podatke i fotografije svih šuičkih zaselaka na kapa-pločama, izloženima u crkvenom dvorištu.

Mladima je pružen i dodatni program – u ponedjeljak, 2. kolovoza, na Porcjunkulu, organiziran je zajednički odlazak na Mladifest u Međugorje.

Zahvalni smo prije svega dragom Bogu na milosti zajedničkog susreta u molitvi i druženju te na lijepom vremenu koje nam je dao.

Organizator ovog susreta bila je Župa Šuica, idejni začetnici projekta Anica Krstanović i Krešimir Marković, a u organizaciji su sudjelovali: Marko Mioč, Ivana Puček, Dijana Marija Krstanović, Matija Mioč, Filip Fišić, Maja Pašalić, Iva Pašalić, Ljilja Zrno, Ante Mioč, Stipe Zrno, Tomislav Barišić, Ana Lhotak, Mia Stipić, Lucija Stipić, Lucija Mioč, Ana Mari Krstanović, Ružica Klišanin, Marko Mioč i mnogi drugi.

Zahvaljujemo župniku fra Anthonyju Burnsideu, Zboru mladih Šuica, Frami Šuica, Uredu za Hrvate izvan domovine, Radiju Šuica, Anti i Zdravku Krstanović za snimanje dronom, Pipi Stipić i Stipi Zrno za fotografiranje, ravnatelju Područne škole “Dr Franjo Nevistić” Ante Klišanin, NK Šuica te gospodarstvenicima: tvrtki Hand dizajn studio (vl. Tihana Pašalić), TTD Dolac d.o.o. (Hrvoje Pašalić), Drvoprometu d.o.o. (Ivan Krstanović), Eko Stridonu d.o.o. (Jure Krstanović), BTG d.o.o. (Stipe Nevistić), Trgovačkom centru Prodex (Petar Ćorluka), Caji doo (Ante Zrno), Ružica Klišanin, Marko Mioč i mnogi drugi.

Zahvaljujemo svima koji su ispunili upitnike, dali informacije za izradu ploča o zaseocima i sudjelovali u obilasku ruta (braniteljima i starijim mještanima).

Vjerujemo da će se o ovom događaju još dugo pričati😊

Sve vas pozdravljamo do idućeg susreta 2023.!

U ime organizacijskog tima, Matija Mioč

 

Tomislavcity