14.4 C
Tomislavgrad
Ponedjeljak, 20. rujna
Naslovnica Najnovije vijesti Zastupnički dom FBiH usvojio zakon o roditeljima i njegovateljima u FBiH

Zastupnički dom FBiH usvojio zakon o roditeljima i njegovateljima u FBiH

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zakon o roditeljima i njegovateljima u Federaciji BiH

Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, kazao je kako se radi o jednom od najhumanijih zakona koji je donesen. Sada je na Domu naroda FBiH da potvrdi ovaj zakon.

– Djeca s invaliditetom u razvoju su jedna od najosjetljivijih kategorija, a čiji roditelji zbog cjelodnevne brige nisu u mogućnosti da ostvare pravo na rad. Ovaj problem prepoznali su članovi oba doma Parlamenta Federacije BiH, Vlada FBiH i udruženja koja se staraju o ovoj djeci. U tom smislu bilo je potrebno sistemski urediti ovo pitanje, status roditelja -njegovatelja. Radi se o jednom od najhumanijih zakona, da usvojimo obavezu, zaključak da u narednih šest do osam mjeseci napravimo analizu zakona. U kratkom periodu bit će i zakon o socijalnim uslugama – kazao je Drljača.

Mjesečna naknada od 406 KM

Status roditelja-njegovatelja priznaje se osobi koja je nezaposlena, prijavljena na zavodu za zapošljavanje i to do navršene 65. godine života, neovisno o godinama starosti djeteta. Ovaj status mogu ostvariti i osobe iz reda srodnika koje je u skladu s odredbama Obiteljskog zakona mjerodavno tijelo imenovalo za staratelja djeteta.

– Roditelji-njegovatelji imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o radu, pravo na mirovinsko-invalidsko osiguranje, zdravstveno i osiguranje u vrijeme nezaposlenosti – rekao je Drljača.