Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zakazao je za 28. i 29. ožujka sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, kao i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2022. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH.

Proračun je predložen u iznosu od 5,6 milijardi KM i veći je za 116 milijuna KM ili za dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Njegov rast za ovu godinu posljedica je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Za ovogodišnji proračun, između ostalih, vežu se prijedlozi zakona o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH I o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH, koje će također razmatrati Zastupnički dom.

Prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je utvrdila Vlada Federacije BiH sa svoja dva amandmana, podrazumijeva izdvajanje 225 milijuna KM iz federalnog proračuna u naredne tri godine univerzitetsko-kliničkim centrima, te županijskim i općim bolnicama.

Cilj zakona je postizanje likvidnosti i solventnosti, jačanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga, te modernizacija univerzitetsko-kliničkih centara, županijskih i općih bolnica.

Za primjenu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH u ovogodišnjem proračunu planirano je 50 milijuna KM. Ukoliko se usvoji ovaj zakon djeca iz slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji imat će pravo na dječji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene 18 godine.

Također ovaj zakon po prvi put propisuje da obiteljske naknade za nezaposlene majke u čitavoj Federaciji neće moći biti manje od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon poroda.

Osim navedenih zakona zastupnici će se izjašnjavati o Prijedlogu zakona o doprinosima i Prijedlogu zakona o porezu na dohodak, kao i Programu rada Vlade Federacije BiH za 2022. godinu

FENA.ba