U korištenju prirodnih proizvoda svakako prednjače ocat i soda bikarbona.

Profesor kemije Sveučilišta u Oregonu, May Nyman, navodi kako se prilikom čišćenja sa sodom bikarbonom ili octom zapravo odvijaju vrlo složeni procesi u molekulama.

Soda bikarbona je uobičajeni naziv za natrijev bikarbonat (NaHCO3). Većinu ljudi soda asocira na kuhanje jer napujuje kolače i kruh. Ocat je razrijeđena otopina octene kiseline (HC2H3O2) koju proizvode bakterije tijekom fermentacije.

„Soda bikarbona je suprotnost octu. Oštra je poput octa, ali otapa organsku tvar”, rekao je profesor Nyman za Live Science. „Kao i ocat, ne može vam naštetiti i neće biti štetan kada čistite mjesta na kojima pohranjujete hranu.“

Oba kuhinjska sastojka učinkovita su sredstva za čišćenje jer se nalaze na suprotnim stranama pH ljestvice. pH vrijednost koristimo za utvrđivanje koliko je pojedina tvar kisela ili lužnata, na ljestvici od 1 (jako kisela) do 14 (vrlo lužnata), s neutralnom vrijednošću na 7. Čista voda ima pH 7. Soda bikarbona ima pH od 9, dok ocat ima pH 2.

Kombiniranjem ove dvije uobičajene tvari u kućanstvu možete impresivno očistiti svoje kućanstvo, no važno je ne kombinirati ih u jednakim količinama jer smjesu morate održavati na kiseloj ili lužnatoj strani neutralne vrijednosti. Kada se soda bikarbona pomiješa s octom kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući plin ugljični dioksid koji može pomoći u uklanjanju prljavštine s površina koje se čiste.

Klik. hr/TC