Zanimanje za rudarenje i trgovinu kriptovalutama u BiH stalno raste, a pored zaljubljenika u IT ovim se sve češće bave i umirovljenici, učitelji pa i popovi. Naveli su ovo stručnjaci iz oblasti kriptovaluta koji su u razgovoru za “Nezavisne novine” rekli da u BiH još ne postoji zakonska regulativa kojom se definira ova oblast, ali da to ne znači da trgovina ovom valutom ne podliježe drugim zakonskim propisima.

Podsjećamo da je ranije bilo govora da će Savez za bolju budućnost raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulirati oblast kriptovaluta u BiH. Rudarenje bez zakonske regulative Nikola Klak, osnivač i direktor BCX (Balkan Crypto Exchange) mjenjačnice u Banja Luci, potvrdio je da trenutno još u BiH ne postoji zakonska regulativa kojom se regulira rudarenje kriptovaluta.

-Imamo informacije da se radi na zakonskoj regulativi koja se odnosi na kriptovalute i njihovo mjesto u tradicionalnom financijskom sustavu. To će se raditi po uzoru na Srbiju, da se definira što je kriptovaluta, koje se tvrtke bave tim, tko su ostali sudionici, rekao je Klak za Nezavisne novine, dodajući da prema nekim informacijama Zakon o kriptovaluti bi treba biti na sjednici parlamenta krajem ove godine, ali da to ovisi od drugih čimbenika.

-Porez na dobit od kriptovaluta se plaća kao porez na plaću, nije posebno definiran i ne postoji razlog da se drugačije definira. Naša tvrtka koja se bavi posredovanjem u prodaji kriptovaluta radi na osnovu Zakona o trgovini, objasnio je Klak.

Istaknuo je da je zainteresiranost građana za rudarenje i trgovinu kriptovalutama zaista velika, te da je ovaj trend u BiH nastao prije pet do šest godina.

-Kako rastu cijena i vrijednost kriptovaluta, tako raste i zainteresiranost građana, ali i poduzeća, kako za rudarenje, tako i za čuvanje i prodaju kriptovaluta, kazao je Klak, dodajući da se ovaj trend na početku karakterizirao kao prolazni i za kojeg su zainteresiranost imali samo zaljubljenici u IT.

-Međutim, sada smo svjedoci da u tome sudjeluje više ljudi. Ja volim reći da među klijentima imamo umirovljenike, učitelje, svećenike, kao i poreznike, naveo je Klak.

Na pitanje da li će najave najvećih financijskih regulatora Europske unije da se stavi zabrana za ključne oblike rudarenja bitcoina, jer se time troše velike količine električne energije, utjecati na rudarenje u BiH, Klak je rekao da smo mi malo tržište te da se ne rudare sve kriptovalute na isti izvor napajanja.

Fotografija: Večernji.hr

Grude-Online.info/TC