Općinsko vijeće Tomislavgrada je na 12. sjednici održanoj dana 21.5.2018. godine raspravljalo o nekoliko vrlo bitnih odluka i izvješća koji najizravnije pogađaju stanovništvo cijele općine. S obzirom da su početkom svibnja raspisani Opći izbori u  BiH, oporbene vijećnike, a zasigurno i cjelokupnu javnost nije iznenadio pokušaj načelnika općine Tomislavgrad i vladajuće strukture da kroz završni račun proračuna općine lažno prikaže višak prihoda u iznosu od 482.396 KM, što bi nas inače obradovalo kad ne bismo znali da je realno stanje potpuno drugačije. Nakon postavljenih pitanja od strane oporbenih vijećnika i sama pomoćnica načelnika za financije je potvrdila sumnje vijećnika u stvarni suficit općine, iznoseći podatke o nizu dugovanja općine na temelju neizmirenih obaveza, tako dase, i pored prevelikog kreditnog zaduženja zbog kojih nemamo mogućnosti bilo kakvog novog zaduženja, naša općina guši u dugovima.

Najveća rasprava vodila se oko prijedloga odluka koje se odnose na komunalnu naknadu. Ono što je novina jeste prvi puta uvođenje komunalne naknade za sva naseljena mjesta od Šujice do Vinice, što je vjerojatno još jedna mjera pokušaja zaustavljanja egzodusa stanovništva na selima i demografske obnove. Naravno da se oporba sa takvim prijedlogom nije mogla suglasiti te su po tko zna koji put štetnu odluku za stanovništvo naše općine, kao zahvalu za dodijeljeni legitimitet, donijeli stožerni HDZ BiH koji se krije iza svog velikog hrvatstva zajedno sa bratskim SDA. Da bi se donošenje ovakve odluke sto manje reflektiralo na rezultate idućih izbora, stanovnici naših sela prvi polugodišnji račun za ne izvršene usluge komunalne naknade će dobiti nakon listopadskih izbora. Vjerojatno će vas pokušati utješiti zbog uvođenja dugoročnog HARAČA bonom HDZ ČASTI…

Međutim, da to  nije ono najgore što se čovjeku može dogoditi, dokazuje činjenica dugogodišnjeg nemara i neodgovornosti upravljanja javnom ustanovom Gradska ljekarna. Naime, ista je utemeljena 2010. godine na prijedlog načelnika i predsjednika OV-a, te je sve ove godine bila ostavljena na milost i nemilost neodgovorne vlasti i  privatnih interesa određenih farmaceutskih skupina. Da se signalna lampica u vođenju ovoga poduzeća još davno upalila govori činjenica da je početkom 2018. godine ista bila u gubitku od gotovo pola milijuna maraka sto iznosi 1/20 cjelokupnog općinskog proračuna. Normalno je da mi suosjećamo sa djelatnicima ove ustanove, i da ćemo iznijeti svoje prijedloge, po svemu sudeći nesposobnoj vladajućoj strukturi, kako bi smo iznašli najpovoljnije riješenje. S tim u svezi zatražili smo hitno formiranje povjerenstva, koje je već poduzelo konkretne korake u rješavanju ovog problema koji je godinama bio guran pod tepih.

 

Ured za informiranje koalicije Zajedno za Tomislavgrad ( HNL, HSP BiH, HS HKDU- HRAST)