Iznosi koji se mogu dobiti po projektu ostali su isti, najniži je pet tisuća kuna, najviši 80 tisuća, jedan prijavitelj može prijaviti najviše dva projekta.

Projekte mogu prijaviti pojedinci i neprofitne organizacije u Hrvatskoj i izvan nje (udruge, zaklade, vjerske zajednice itd.) te socijalno ugroženi pojedinci, siromašni i bolesni pripadnici hrvatskog naroda koji žive izvan Hrvatske, prenosi Hina.

Na financijsku potporu Središnjeg ureda mogu računati projekti koji čuvaju i jačaju hrvatski nacionalni identitet, štite prava i interese hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, čuvaju hrvatski jezik, baštinu i kulturno stvaralaštvo, potiču kulturnu, znanstvenu i gospodarsku suradnju tih zajednica s Hrvatskom.

Ured će poduprijeti i projekte koji potiču povratak i integraciju Hrvata izvan Hrvatske i njihovih potomaka u društveni i gospodarski život Hrvatske, kao i projekte socijalne, razvojne i humanitarne potpore ugroženim pojedincima i zajednicama Hrvata izvan Hrvatske.

Prijave na Javni poziv mogu se podnositi zaključno do 5. studenoga, a što sve moraju sadržavati i način na koji se podnose detaljno su propisani u Javnom pozivu koji je dostupan na mrežnoj stranici Ureda.

Prvi Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, raspisan početkom ove godine, izazvao je veliko zanimanje, na njega je pristiglo čak 585 prijava, no financijsku potporu dobila su 153 projekta, a jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od dvije do šest tisuća kuna, 24 siromašne osobe, uglavnom iz BiH.