Fotoreporter meksičkog dopisništva Agence France-Presse (AFP), Salvadorac Yuri Cortez, kojeg su hrvatski nogometaši srušili prilikom slavlja nakon postignutog gola protiv Engleske na nedavnom svjetskom prvenstvu u Rusiji, jučer je bio u posjetu Splitu.

Cortez je s obitelji na sedmodnevni odmor u Hrvatsku došao na poziv Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Prije Splita posjetio je Zagreb i Dubrovnik, a još će obići Šibenik, Zadar, Opatiju, Rovinj i Pulu te Nacionalni park Kornati ili Park prirode Telašćica.

Cortez će prilikom obilaska Splita uživati u kulturno- prirodnim ljepotama i gastronomskim specijalitetima, a svoje dojmove prenijeti će i putem društvenih mreža gdje ga prati preko 25.000 ljudi.

– U potpunosti sam zadovoljan svojim boravkom Splitu. Posebno me se dojmio veliki broj turista u gradu Splitu i gostoprimstvo domaćeg stanovništva..

Definitivno grad Split je mjesto koje treba posjetiti i koje ću preporučiti te ću i sam biti u funkciji ambasadora hrvatskog turizma. Nakon našeg obilaska vidim prostor za daljni razvoj turizma na ovom području.- kazao je Cortez.

Dobrodošlicu su mu poželjeli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella i direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.

Drago nam je da je spletom okolnosti gospodin Cortez dobio priliku upoznati našu prekrasnu zemlju. Iskoristit ćemo ovu priliku te kao i uvijek biti srdačani domačini gospodinu Cortezu i njegovoj obitelji.- kazao je Stella.

 – Svjetsko nogometno prvenstvo i uspjeh naših Vatrenih, za Hrvatsku i Split donijeli su neprocjenjivu promociju. Trenutak rušenja gosp. Corteza za vrijeme slavlja, pokazao je koliko su naši reprezentativci suosjećajni i pristojni, te na taj način pokazali hrvate kao prave domaćine, što ćemo ovim putem i dokazati. Gosp. Cortez fotografijama koje pokazuju čistu emociju, zadužio je Hrvatsku i sigurni smo da je ovo putovanje najbolji način  zahvale.- kazala je Alijana Vukšić.

Cortez je 53-godišnji fotoreporter i voditelj meksičkog dopisništva AFP-a, treće najveće novinske agencije na svijetu. U profesionalnoj karijeri je osim sportskih natjecanja fotografirao i prirodne katastrofe, humanitarne krize, te scene ratišta diljem svijeta. U središte svjetske javnosti došao je nakon utakmice polufinala svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, kada su hrvatski nogometaši prilikom slavlja pogotka protiv Engleske pali na njega. Cortez je nastavio fotografirati igrače, koji su mu se potom ispričali i pomogli mu da ustane.

Dalmacijanews