Propast maratonskih četverodnevnih pregovora o reformi Izbornog zakona BiH za Hrvatski Medijski Servis komentirao je Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) te član Predsjedništva HNS-a BiH.

Vukadin kaže da je ovakav ishod, odnosno neuspjeh pregovaračkog procesa bio odavno prepoznatljiv, ako malo bolje pratite izjave vodećeg bošnjačkog pregovarača misleći na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Posebno je predsjednik HNP-a naglasio  Izetbegovićevu izjavu o “naoravanju i plaćanju cijene jer je netko naorao nekomu.”

Valja napomenuti da je Izetbegović u govoru prije dolaska na nastavak pregovora u zgradu Izaslanstva EU u Sarajevu kazao da će “Čović morati platiti ono što je naor’o” spočitavši mu u maniri uličara i huškača odnos s Miloradom Dodikom te nepotpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom.

-Znači, taktika zaoštri do kraja da bi se lakše izvukao iz procesa koji ne želiš dovesti do kraja. Nadam se da su i predstavnici međunarodne zajednice napokon svjesni komu odgovara status quo, a tko zaista želi vidjeti BiH na putu prema EU i rješenju unutarnjopolitičkih previranja koje traju i koje gledamo zadnjih godina, kazao je predsjednik HNP-a.

Sugovornik HMS-a ističe da nam ostaje za vidjeti hoće li ti isti predstavnici međunarodne zajednice imati snage i svojim autoritetom to presjeći i usmjeriti u pozitivnijem pravcu.

– U ovako uređenoj državi međunarodna zajednica preko institucije Visokog predstavnika to itekako može, kazao je Vukadin.

Predsjednik HNP-a, ipak, izražava nadu da će se uspjeti pronaći takav zakonodavni okvir po kojemu će se moći održati listopadski izbori.

– Stanovnicima BiH ostaje za nadati se da će ipak uspjeti naći zakonski okvir po kojem će moći izići na izbore u listopadu i reci svoj konačni sud o svemu sto se događalo u protekle 4 godine jer je sud birača jedini mjerodavan, rekao je Vukadin.

Podsjećamo, u zgradi Izaslanstva EU u BiH u Sarajevu bez uspjeha je okončana još jedna runda pregovora o reformi Izbornog zakona BiH koju su predvodili visoka dužnosnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichorst te američki veleposlanik u BiH Michael Murphy. Od domaćih političkih aktera sudjelovala su izaslanstva šest političkih stranaka predvođena predsjednicima, HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB, dok su se ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu ranije samoisključile iz pregovora podrivajući time mogućnost dogovora.

HMS