Selo Šušnskoje na obali rijeke Jenisej u Rusiji obiluje neplodnom zemljom. Ljetna temperatura zraka zna prijeći 35 Celzijevih stupnjeva, dok se zimi spusti i do 45 stupnjeva. Zbog nepovoljne klime kiše i snijega skoro i da nema, zato je suša ogromna. Ali jedan čovjek u tim (ne)uvjetima ubire nevjerojatne plodove: kod njega rađa krumpir, rajčica, mrkva, bobičasto voće kao u nekom najplodnijem tlu, prenosi agrosavjet.

U čemu je njegova tajna? U pametnom vrtu! Kako tvrdi Zamjatkin, njegov vrt nije vidio ašova, motiku ili plug, a opet se plodno tlo svakih 10 godina produbljuje za 30 do 40 centimetara.

Zemlja je postala tako rastresita da se rajčica s lakoćom utisne u zemlju. Prinos krumpira je 2 tone na 100 m2, dok mrkva i kupus svake godine rađaju sve bolje.

Ruski agronomi predlažu kako na prirodni način uzgojiti povrće bez okopavanja i zalijevanja, a prinosi su odlični.

1. Bez okopavanja zemlje

Svi znamo da se plodni dio zemlje nalazi pri površini zemlje. Ako iskopamo rupu, vidjet ćemo da na dnu nema plodnog zemljišta, stoga ruski agronomi smatraju da je nepotrebno prekopavati zemlju i tako uništavati prirodno najplodniji dio zemljišta – površinski.

2. Sadnja izmiješanih kultura

Prijedlog ruskih agronoma je da sadite različite kulture zajedno. Rajčicu sadite s paprikama, krastavcima itd. i to tako što ćete saditi jednu sadnicu rajčice, pa drugog povrća i tako redom… Tako izmiješane kulture rade jedna za drugu i onemogućavaju razvoj bolesti.

Ova teorija se zasniva na tome da je neophodno kopirati prirodu umjesto što idemo protiv nje.

3. Povećati plodnost zemljišta pomoću zakona prirode

Prvo, plodno tlo nije zemlja. Zemlja je njen sastavni dio, ali je samo okvir na kome se formira plodni sloj. Prvo, treba razumjeti kako se tlo raspusti, rastrese? Jednostavno je – u njemu morate posaditi jednogodišnje biljke s dugim korijenima nekoliko puta zaredom. Kada im dugački korijeni odumiru, nastat će prolazi zbog kojih će tlo biti rastresito.

Nakon toga treba nabaviti elemente u tragovima koji su potrebni biljkama. Ni tu nema problema – samo ne treba da lije zaštiti od žarkoga sunca. Prekrijte ih počupanom travom, opalim lišćem, suhim biljkama, itd. Truljenjem će se formirati plodno tlo na kojem ćete saditi bez kopanja.

4. Gdje nabaviti vodu?

Možda će vam ovo biti smiješno, ali najbolja vlažnost tla se dobiva pomoću malča. Primjerice, kod uzgoja jagoda oko svake sadnice stavite obilnu količinu slame. Slama će sama stvarati vlagu pomoću toploga i hladnog zraka. Tijekom dana i noći, doći će do stvaranja rose koja će se zadržavati oko biljke. Jednostavno i lako.

Napomena:

Ova pravila vrijede samo za male vrtove i organsku proizvodnju. Moramo napomenuti da je ovo stav ruskih agronoma koji se zalažu za sadnju bez kopanja zemlje, navodi agrosavjet.