Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je danas zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Nakon sastanka, premijer i generali održali su konferenciju na medije.

Plenković je na presici otkrio da je Vlada odbila zamolbu iz BiH za preuzimanjem kaznenog progona protiv 14 hrvatskih visokih časnika osumnjičenih da su počinili ratni zločin u operaciji Bljesak.

Dokumentacija ne daje osnova za postupanje

“Održan je sastanak u Vladi s ratnim zapovjednicima i generalima HV-a u vezi s pitanjem zamolnice Tužiteljstva BiH povezane s ljudima koji su stradali na području Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tada smo odlučili da sva dokumentacija koja je stigla u Ministarstvo bude temeljito analizirana. Ministarstvo pravosuđa je to obavilo i dostavilo nam je izvješće”, kazao je premijer, i nastavio:

“Na temelju te analize mi smo odlučili donijeti zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz Tužilaštva BiH. Smatramo da dokumentacija ne daje osnova za postupanje pravosudnih tijela RH. O tome smo danas obavijestili naše ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade.”

Javnosti se obratio i general Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, koji je kazao da je odbijanje zahtjeva jedino rješenje ove situacije.

“Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice. Svi mi koji smo sudjelovali u operacijama znamo da nije bilo nikakvih zapovijedi o granatiranju civilnih ciljeva”, rekao je Miljavac, prenosi telegram.hr.