”Korupcija i diskriminacija dvije glavne riječi”, stoji u tekstu o izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini koji je objavljen točno prije četiri godine.

Od tada se do danas nije puno toga promijenilo pa se ove dvije riječi i dalje mogu svrstati u vrh onoga što opisuje ovu zemlju.

”State Department upozorava i na policijska zlostavljanja, pogotovo osumnjičenika tijekom ispitivanja, te na loše uvjete u zatvorima i pritvorima”, navodi se u tekstu objavljenom 14. travnja 2016. godine na portalu Bljesak.info.

”Korupcija vlasti ostala je i dalje najozbiljniji problem Bosne i Hercegovine”, navodi se u izvještaju Stare Departmenta o stanju ljudskih prava u BiH za 2015. godinu.

”Korupcija je, navodi se, prouzrokovala stagniranje na političkom i ekonomskom planu dok pojedini političari manipuliraju dubokim etničkim podjelama slabeći demokraciju i vladavinu prava potičući diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života te narušavanje javni diskurs u medijima i opstruira povratak raseljenih.

U izvještaju se spominje i uznemiravanje i zastrašivanje novinara i civilnog društva te ograničavanje pristupa javnosti točnim informacijama i odgovornosti političkih vođa.

State Department upozorava i na policijska zlostavljanja, pogotovo osumnjičenika tijekom ispitivanja, te na loše uvjete u zatvorima i pritvorima.

U izvještaju se, između ostalog, navodi i vjerska netrpeljivost, nezastupljenost manjina u političkom djelovanju i njihova diskriminacija, diskriminacija žena, osoba s invaliditetom i LGBT osoba te diskriminacija radnika.

bljesak.info