Svečana ceremonija primopredaje 21 terenskog motornog vozila „Humvee“, koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Ministarstvu obrane BiH, održana je u ponedjeljak 19. srpnja 2021. godine u Vojarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.
Zajedničkoj ceremoniji su nazočili ministar obrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, veleposlanik SAD u BiH Nj.E. Eric Nelson, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, vojni izaslanik SAD u BiH pukovnik Michael Tarquinto, ostali visoki dužnosnici MO i OS BiH te predstavnici američke tvrtke AM General, kao proizvođača vozila.

Donirana su američka visokomobilna višenamjenska motorna vozila (HMMWV) „Humvee“, i to devet primjeraka u sanitetskoj varijanti M-1165 i 12 transportnih M-1152. Ovime je upotpunjena američka donacija od 24 vozila „Humvee“ isporučena u ožujku 2017. godine, 20 komada u srpnju 2019. godine i 14 u srpnju prošle godine. U narednom periodu očekuje se donacija još sedam ovakvih vozila, čime će ukupni broj „Humveeja“ u OS BiH biti 86. Sve je ukupne vrijednosti od oko 14,3 milijuna američkih dolara.
Ministar Podžić je istaknuo da korsiti od ove donacije neće imati samo OS BiH nego i svi građani Bosne i Hercegovine, jer će ova terenska vozila pomoći da OS BiH budu još učinkovitije u kriznim situacijama i slučajevima elementarnih nepogoda. “Mi u MO i OS BiH posebno smo predani postizanju pune interoperabilnsoti s NATO-snagama, kako u segmentu organizacije, strukture i doktrine tako i opreme”, istaknuo je ministar Podžić.
I ministar Podžić i general Mašović istaknuli su potrebu dalje planirane modernizacije oružanih snaga za što političke strukture traba da omoguće i već obećanu financijsku potporu i odgovarajući vojni proračun. U svome obraćanju veleposlanik Nelson je zaključio da upotreba ovih popularnih i u svijetu poznatih vozila pokazuje da BiH i njezine oružane snage ne dijele samo načela interoperabilnosti s vojskama članica NATO-a, nego i jednake sustave.

Bljesak.info/Tomislavcity