Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu nazočili potpisivanju ugovora o dodjeli i korištenju sredstava za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH Fondacije za glazbene, scenske i likovne umjetnosti.

Ugovore su potpisali predstavnici Upravnog odbora Fondacije s korisnicima sredstava. Od ukupno podržanog 101 korisnika u ovoj godini, nakon okončane natječajne procedure, ugovori su, zbog poštivanja epidemioloških mjera, danas potpisani s njih 15 s područja cijele Federacije BiH.

Ukupni iznos sredstava koja se dodjeljuju putem natječaja ove godine iznosi 478.000 KM, a osigurana su u proračunu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta putem „“Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima – Transfera za glazbene, scenske i likovne umjetnosti“.

– Nadam se da vam ova potpora olakšava rad. Dodjela sredstava kao potpora umjetnicima diljem Federacije BiH postala je već tradicionalna, kao i ova naša manifestacija. Nastavak financiranja manifestacija, programa i projekata iz oblasti glazbene, scenske i likovne umjetnosti dokaz je da, bez obzira na sve negativne posljedice pandemije koronavirusa, Federacija BiH, u skladu s realnim mogućnostima, iskreno želi i istrajava u pomoći našoj kulturi. Opredjeljenje Vlade i Federalnog ministarstva kulture i sporta, a zahvaljujući Fondaciji za glazbene, scenske i likovne umjetnosti je da neprestano potiče razvoj i promociju naših umjetnika i njihovih djela – poručio je premijer Novalić.

Za manifestacije, programe i projekte glazbene umjetnosti ove godine osigurano je 129.000 KM za 29 prijavljenih, za scenske umjetnosti 173.000 KM za 33 korisnika, dok je za manifestacije, programe i projekte likovne umjetnosti za 28 prijavljenih dodijeljeno 122.400 KM. Umjetnička djela otkupljena su od 11 umjetnika u iznosu od 19.900 KM.

Ravnateljica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad Danijela Papić kazala je da je ovakva potpora velika stvar za Tomislavgrad, te da će opravdati ukazano povjerenje.

– Puno je problema u kulturi, ali mi se borimo, radimo s djecom i mladima, to je naša snaga i potencijal. U tome vidimo budućnost – rekla je Papić.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović također je zahvalio na sredstvima i poručio da je situacija u kulturi bolja.

– Nama je osim novca jako važna i posjeta, da nas neko sasluša, da razgovaramo. Problema imamo, ali činjenica je da je stanje u institucijama kulture iz godine u godinu bolje – rekao je Mujkanović.

I prošle godine je dodijeljen isti iznos, 478.000 KM za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH, a sredstva su dodijeljena za ukupno 129 aplikanata.

Fondaciju za glazbene, scenske i likovne umjetnosti Vlada FBiH je osnovala 2007. godine, kada su osnovane i fondacije za kinematografiju, za bibliotekarsku djelatnost i za izdavaštvo.

Iz Fondacije su naveli da je ova fondacija od svog osnivanja do sada podržala ukupno 1.529 projekata iz područja glazbene, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od preko 8.000.000 KM.

– Zahvaljujem svima koji su danas došli, zahvaljujem svima na suradnji, kao i korisnicima sredstava i želim im uspješnu realizaciju projekata – kazao je član UO Fondacije Miroslav Ilić.

– Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti svojim djelovanjem, sredstvima osiguranim od Vlade FBiH i uz punu potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta, financijski podržava manifestacije, programe i projekte od značaja za Federaciju BiH, ali i Bosnu i Hercegovinu. Svojim angažmanom potiče promociju umjetnika koji značajno doprinose afirmciji bh. kulture i izvan granica naše zemlje, te predstavljaju umjetnike koji promoviraju sredine iz kojih dolaze uz ravnomjernu regionalnu i nacionalnu zastupljenost – poručili su iz Fondacije.

fbihvlada.gov.ba