Kad zapušu maestral, bura ili jugo, ušćem Neretve će se razlijegati milozvučni pjev vjetroorgulja s brda Trovro ponad Rogotina.

Vjetroorgulje ili samo orgulje, kako ih mještani ovog neretvanskog mjesta zovu, jedinstvene su u svijetu. Ne postoje saznanja da ovakvo nešto igdje postoji.

Zadar se proslavio Morskim orguljama koje prenose pjev mora (djeca s malo više mašte govore i o kitovima), a ove rogotinske će pronositi pjev vjetra, kojega ne nedostaje u dolini Neretve. Bit će to jedinstvena atrakcija domaćim Neretvanima, ali i posjetiteljima kojima je Neretva potpuno novo otkriće, bilo da surfaju pličinama neretvanskog ušća ili pak uživaju u netaknutim močvarama i domaćoj gastronomiji.

Na Trovru, stotinjak metara nad morem, do kojega vodi tek probijeni makadamski put, koji će se u skorijoj budućnosti i popločati kvalitetnim bračkim kamenom, grade se ne jedne već troje vjetroorgulje. Projektant je mislio na sve, a glavna ideja vodilja je bila ruža vjetrova koji pušu na ovom prostoru. Vjetar je ovdje zamijenio orguljaša koji na Trovru “stvara glazbu”.

Jedne orgulje se salivaju iz pravca Ploča. Njima će “pogonska energija” za stvaranje zvuka biti čarobni maestral, koji hladi Neretvu u vrućim ljetnim danima.

Druge orgulje su od strane rijeke Neretve. Za zvuk će im trebati jugo, dok će na onima iz pravca samog naselja Rogotina orguljaš biti bura. Orgulje su tako pokrile sva godišnja doba, pa tako s obzirom na učestalost i brzinu vjetrova glazbe neće nedostajati… Nastavak teksta možete pročitati na portalu Slobodna Dalmacija.

Tko zna, možda jednoga dana neka vjetroorgulja nikne i u ovomu našem brdsko-planinskom području. Vjetra ima, a bura bi sigurno lipo svirala…, a ne bi udilo i na takav način opjevati našu duvanjsku buru…

Slobodna Dalmacija/Tomislavcity