Četiri dana za redom u Hrvatskoj imamo dvoznamenkasti broj  novozaraženih. Nacionalni stožer priprema nove mjere, a ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV.

“U ovom trenutku stanje nije posebno zabrinjavajuće, ali moramo biti oprezni jer smo u nekoliko dana imali povećanje od čak 55 oboljelih. Otprilike 20 njih su importirani iz inozemstva, a za 35 su određeni njihovi kontakti. Epidemiološka služba prati i radi svakodnevne izvide te određuje mjere prema tim novooboljelima i njihovim kontaktima. Nije mu poznato gdje su se novooboljeli zarazili, ali to zna epidemiološka služba, a to je najvažnije”, ističe ministar.

Zašto nisu zatvorene granice

Beroš je upitan zašto nisu zatvorene granice sa zemljama u kojima je povećan broj novozaraženih.

Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije, ali ako situacija izmakne kontroli, apsolutno postoji i ta mogućnost”, rekao je Beroš te dodao kako je došlo do smanjenja ulaska iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano.

Tvrdi da to nije odluka za spas turističke sezone i gospodarstva, već epidemiološka odluka.

“Društveni život i gospodarstvo ne mogu stati, ali zdravlje i život ljudi nemaju alternativu”, rekao je.

Ne radi se o drugom valu

“Nisam epidemiolog niti infektolog. No osobno, na temelju razgovora s kolegama, bih mogao reći da se ne može raditi o tipičnom drugom valu jer prvi nije završio, znači radi se o određenom kontinuitetu. Činjenica je da smo danima imali nula novooboljelih što je savršena epidemiološka situacija, ali ne bih mogao ustvrditi da se radi o drugom valu”, kaže ministar te dodaje da se može kontrolirati širenje zaraze.