Iz sjedišta FCI-.a (Svjetske kinološke organizacije sa sjedištem u Belgiji, nakon dvije godine kašnjenja prouzročenoga zbog pandemije koronavirusa i detaljne obrade svih podataka koje nalažu vrlo strogi propisi, jučer je konačno stigao službeni dokument u kojem se pas tornjak službenog imena Cezar alias Medo proglašava međunarodnim prvakom u ljepoti.

Popularni prisojački Medo je jedini tornjak iz BIH koji se okitio laskavim priznanjem, kaže njegov vlasnik Tadija Ljubičić koji dodaje: “Predugo je ovo trajalo zbog korone i tzv. bruxelleske administracije koja svaki zarez provjerava. Trebao je osvojiti 7 puta ligu prvaka u tri različite zemlje, a svaki put tu ocjenu je trebao dati različiti sudac. Medu sam slučajno kupio još kao malo štene od Ivana Tadića-Brke u ramskom selu Jaklići. Tada, shrvan teškom bolešću – karcinomom želuca, u jednoj berlinskoj bolnici misilio sam: Bože moj,  ako već moram umrijeti nek’ se to dogodiš što bezbolnije. Jedne snježne noći, dok je ‘ko zna koja doza duple kemoterapije tekla kroz moje vene, gledam na fejsu krajobraze Tomislava, Rame, Kupresa… i pomislim: prije smrti nisam uspio nabaviti grudu zemlje. Kad ugledah jedno leglo pasa tornjaka. E pomislih, ako ovo preživim, uzet ću jedno štene. Tako je i bilo. Povratkom u domovinu počeo sam se više baviti izložbama i uzgojem pasa. Ostalo je sve više – manje poznato.

Tornjak je naša duvanjska baština. Od dolaska za seobe naroda iz Irana, preko Kavkaza, ukrajinske stepe i Karpata ostao je nepromijenjen u karakteru i eksterijeru. Tornjak je i maskota stranke doduše brojčano male, osnovane 1895. kojoj je Ljubičić predsjednik. To je upisano u rješenju županijskog suda 2006., napominje Ljubičić.

– Mi malo cijenimo tornjaka, ne znamo što imamo! On je kao ferarri za pasmine koje se uvoze sa strane. Tornjak nikada nije ugrizao čovjeka, osim ako ga se ne maltretira. Čuva svoj teren i uvijek upozorava. Uravnotežen je i stabilan pas.

Tomislavcity