Ogroman interes javnosti potvrdilo je više od 1500 posjetitelja na otvorenju izložbe Vlaho Bukovac – pariško razdoblje, koja je ujedno i svečani početak obilježavanja Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj. 

12 dvorana galerije izloženo je ukupno 130 djela jednog od naših najvećih slikara, među kojima i ona dosad nikada viđena u Hrvatskoj. Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Vlade Republike Hrvatske.

A koja je tajna dugotrajne privlačnosti Bukovčevog opusa? Jedni su 1882. godine na Pariškom salonu slici La grande Iza klicali „bravo, bravo!“, drugi su je, pak, proglasili skandaloznom, no trenutak je to nezaustavljivog prodora mladog Vlahe Bukovca u sam vrh europskog slikarstva. Neka remek-djela nikada viđena u Hrvatskoj stigla su iz Velike Britanije Francuske, a mnoga i iz susjednih nam zemalja. 

Izložba predstavlja sve ono što obuhvaća taj njegov formativni period u kojem on doživljava strelovit uspjeh u jednom relativno kratkom razdoblju i svrstava se uz bok najvećim europskim slikarima,  objašnjava jedna od autorica izložbe Petra Vugrinec iz Klovićevih dvora.

Vrijednost majstora začudne biografije i neizmjernog talenta nije promaknula ni svjetskim stručnjacima. To da je on uspio u Parizu stvarno je fantastično jer većina umjetnika nije. Mislim da se to dogodilo zato što je bio karizmatičan. Mi ga smatramo jednim od heroja 19. stoljeća i modernizma,  istaknula je suautorica izložbe Rachel Rossner iz SAD-a, njezin kolega iz Liverpoola, također suautor izložbe, Alex Kidson dodaje: Volim ga i mislim da je vrhunski slikar koji s lakoćom čini stvari zanimljivima. Ovo je fantastična izložba koja pokazuje njegovu slikarsku snagu i veličinu.

I monumentalna kompozicija Isus prijatelj malenih iz Tomislavgrada danas je prvi put u Hrvatskoj. Projekt Galerije Klovićevi dvori iz Zagreba i Kuće Bukovac Cavtatu obuhvatit će ukupno tri izložbe o našem velikom umjetniku, kroz koje će predstaviti najznačajnija razdoblja Bukovčeva stvaralaštva: pariško, zagrebačko i praško.

 

Video prilog možete pogledati ovdje.

 

HRT