U Livnu su danas zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da ih do sada u tom gradu ima ukupno deset. No, epidemiološka situacija na tom području još nije alarmantna, ističu u Kriznom stožeru.

I nove četiri osobe za koje je utvrđeno da su pozitivne na koronavirus bile su u bliskom, odnosno obiteljskom kontaktu sa nedavno prvim zaraženim u Livnu, piše BHRT.

“Još uvijek možemo reći da je stanje dobro, jer su u nam ostali svi u jednom krugu. Sada je najrizičniji period ovaj od 14 dana da vidimo da li će neko dalje i šire razviti te simptome bolesti i onda ćemo postupati u skladu sa postojećom situacijom”, kaže dr. Diana Mamić, direktorica Zavoda za javno zdravstva Hercegbosanskoj županiji.

Troje oboljelih je hospitalizirano. Dvoje je u Sveučilišnoј Kliničkoj bolnici u Mostaru, dok je jedna osoba hospitalizirana u Županijskoj bolnici u Livnu.

“Mi ovdje rješavamo srednje teška stanja. Što ćemo dalje, vidjet ćemo. Bitno je da imamo dva transportna mobilna resipratora pa da pacijent ima osiguranu pratnju bilo gdje da se vozi, ima osiguranu oksigenaciju preko respiratora”, istaknuo je dr. Ivan Cikojević, direktor Županijske bolnice u Livnu.

S obzirom na to da se povećava broj zaraženih koronavirusom, u Livnu se hitno pristupilo pronalaženju adekvatnih prostorija koje će biti u funkciji izolatorija. A sve druge ranije poduzete mjere u borbi protiv širenja ove zaraze ovdje su, naravno, i dalje na snazi.

Ministrica zdravstva HBŽ-a Vasilija Broćeta naglasila je da je distanca i dalje najvažnija mjera u borbi protiv koronavirusa.

“Ljudi, možete se kretati, ali uz distancu”, poručila je Broćeta.

Epidemiološki tim županijskog Zavoda za javno zdravstvo danas je uzeo i poslao na testiranje još dva brisa, ovaj put od soba iz šireg kruga zaraženih.