Iako predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković već danima uvjeravaju javnost da je velika većina HDZ-vaca za ratifikaciju IK-e, čini se da ta teza nije sasvim točna. Iz dana u dan javlja se sve više nezadovoljnika, a nije ni tajna da i u samom vrhu stranke ima dosta onih koji traže unutarstranački referendum za kojeg Plenković ne želi ni čuti, piše jutarnji.hr.

Priča oko referenduma spominjala se i na obilježavanju 28. obljetnice osnutka HDZ-a u Benkovcu, pogotovo kada je za govornicu došao Drago Krpina, jedan od osnivača HDZ-a i bivši saborski zastupnik. Njegove poruke možda bi prošle nezamijećeno da u prvom redu Vatrogasnog doma nisu sjedili ministar Lovro Kuščević i bivši ministar Božidar Kalmeta. Krpina je bez dlake na jeziku opleo po Plenkoviću i uporno se obraćao Kuščeviću da premijeru prenese njegove poruke. Cijela dvorana frenetično je pljeskala Krpini dok su dva HDZ-ova moćnika samo mirno sjedila i blijedo gledala.

Krpina je spominjao da je cijela priča oko ratifikacije Istanbulske konvencije besmislena dok se u Hrvatskoj događa egzodus stanovništva u inozemstvo: – Na što mi trošimo energiju? Na budalaštine! To je krajnje neodgovorno i neozbiljno prema narodu – rekao je Krpina pozivajući Plenkovića da odgodi ratifikaciju IK: – Ima puno važnijih stvari koje treba rješavati, a konvencija može pričekati, nikome nije jasno čemu tolika zbrka i žurba oko njezine ratifikacije – rekao je Krpina, kojem također nije jasno zašto se premijer toliko odupire stranačkom referendumu.

– Vrijeđali su nas da ne razumijemo konvenciju, ali gospodine ministre, imam poruku za vas. Mi smo pismeni i znamo čitati!

Krpina je stao i u zaštitu hrvatskih biskupa i usput napao Dubravku Šuicu: – Hrvatski biskupi stoljećima su bili na braniku hrvatskog nacionalnog identiteta, oni su to i danas. Ne pristajem da se njihova stajališta ignoriraju i da im jedna Dubravka Šuica govori da će im neke stvari pojasniti. HDZ ne smije postati ideološki klon SDP-u i nekim drugim lijevim liberalnim strankama, to članovi nikad neće dopustiti – rekao je Krpina, koji se za kraj još jednom obrušio na premijera.

– Još nitko nije čuo kakve bi posljedice po Hrvatsku bile ako postupimo kao neke druge zemlje koje nisu ratificirale konvenciju. Ništa nam ne govore, samo pričaju da ništa razumijemo.

jutarnji.hr