Kratki zapisi kard. Josepha Ratzingera, Pape u miru, u Knjizi uspomena restorana Opatija Ante Lukača iz Liskovače

Ovdje donosimo Zapise što ih je krd. Joseph Ratzinger (r. 1927. god. u Marktlu na Innu u Njemačkoj), kasnije 265. papa Benedikt XVI. (od 19. 4. 2005. i do 2013.), upisao u Knjigu uspomena u restoranu Ante Lukača – Opatija u Regensburgu, kamo je dolazio od 1990. do 2001. god. na ručak za svaku Novu godinu sa svojom najužom rodbinom i prijateljima. Ovdje ih skupno spominjemo: brat kardinalov vlč. Georg Rtzinger, sestra Marija Ratzinger, zatim M. Angelia, S. M. Sophia, S. M. Flavita Borna, S. M. Siebolda, Agnes Seidel, Betty Shao SSJ iz Kenije, đakon Robert Schöner, te Evelin.

Evo tih zapisa u Knjizi uspomena:

– Bog blagoslovio ovo jelo i sve, koji ulaze i izlaze (u restoran)! (1. 1. 1990.);

– Za Novu godinu mnogo blagoslova ovoj kući i gostima! Sa srdačnim hvala za prekrasno dvorenje. (1. 1. 1991.);

– Božji blagoslov u Novoj godini za ovu kuću i obećavajuću Hrvatsku! Srdačno hvala za prekrasno dvorenje! (1. 1. 1992.);

– Neka nam Isus podari godinu mira, a ovoj kući mnogo blagoslova! (1. 1. 1993.);

– Za Novu godinu srdačni blagoslov za kuću i mir u Hrvatskoj! (1. 1. 1994.);

– Neka Nova godina bude godinom mira i blagoslova. (1. 1. 1995.);

– Ručak je bio bogata gozba. Bog neka blagoslovi i dalje ovu kuću. (1. 1. 1996.);

– Prekrasno priređeno kao i uvijek. Neka Vam i u ovoj Novoj godini Gospodinov blagoslov bude dar! (1. 1. 1997.);

– Neka ova godina bude godinom mira za kuću, a za njezina šefa godinom sreće i mnoštva blagoslova! (1. 1. 1998.);

– Svake smo godine najiskrenije zahvalni za obilnu svečanost kuće, neka Vas Gospodin i dalje blagoslovi! (1. 1. 1999.);

– Na prijelazu u novo tisućljeće srdačni blagoslovi! (1. 1. 2000.);

– Odlično pripremljeno kao i uvijek. Srdačno hvala i Božji najbogatiji blagoslov za Novu godinu! (1. 1. 2001.).

Svi blagoslovi i sve novogodišnje želje mogu se ovako sažeto poredati: blagoslov svima koji ulaze u ovaj restoran Opatija i iz njega zadovoljni izlaze; mnogo blagoslova želi ovoj kući/restoranu i gostima; u ratnoj godini 1992. moli blagoslov za obećavajuću Hrvatsku u ratu; zahvaljuje u svoje ime i u ime svojih sustolnika za prekrasno dvorenje; vapi da Isus podari godinu mira u cijelome svijetu a napose u Hrvatskoj i njezinu okružju, a ovoj kući/restoranu gdje blaguju i proslavljaju Novu godinu želi on i njegovi sustolnici mnogo blagoslova i mir; moli blagoslov za kuću/restoran i za mir u Hrvatskoj; moli za mir kuće, zapravo restorana Opatija u Regensburgu, kao i za njezina šefa Antu Lukača, njegovu suprugu Ivu i sve ostale pod tim krovom; kardinal je zahvalan sa svojima za obilnu svečanost kuće/restorana; na prijelazu u novo tisućljeće iskazani su srdačni blagoslovi svima u restoranu što ga je vodio Hrvat i moj župljanin Rašeljaka spomenuti Ante sa svojom vrijednom suprugom Ivom i ostalim suradnicima.

Poslije toga Ratzinger je vršio papinsku službu. Pohodio je Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. s istačnicom “Zajedno u Kristu“. Vatikan je objavio 11. veljače 2013. da je papa Benedikt XVI. prestao sa službom Rimskog biskupa, nasljednika sv. Petra, zbog svoje poodmakle dobi, s danom 28. veljače 2013. Ovo je Veliki papa koji je blagoslovio naš Veliki hrvatski Narod blagujući s nama!

Don Ilija Drmić/Tomislavcity