Danas je u organizaciji Udruge “Nada” Tomislavgrad u Hotelu “Tomislav”, kako je i najavljeno, održano predavanje na temu zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI).

Predavačica je bila predstavnica federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gđa Nejra Šabić. Po dolasku, prije predavanja, gospođa Šabić je s tajnicom Udruge “Nada” gđom Magdalenom Marinčić posjetila Starački dom u Tomislavgradu gdje ih je dočekao ravnatelj Ante Sladoja s tajnicom Ivankom Ljubas. Gospodin Sladoja ih je uputio u rad tomislavgradskog Staračkog doma te ih poveo u obilazak Doma u kome rade i volontiraju osobe s invaliditetom.

Na ulazu su upoznali Dinu, koji je odnedavno postao i korisnik doma, ali isto tako i pomaže u svemu što se traži od njega. U kuhinji su razgovarali s: Ivanom, Amelom i Anđelom koji, iako im je istekao Ugovor temeljem kojeg su bili uposleni u Staračkom domu, i dalje dolaze i volontiraju u ovoj ustanovi. Tu su se savršeno uklopili s ostalim radnim osobljem te se vidi iz njihovog ponašanja koliko su zadovoljni i koliko su prihvaćeni. U vešeraju su upoznali Ružicu. Ona pomaže pri peglanju i vrlo je zadovoljna što je tu uposlena.

Danas je bio odsutan i naš Zvone koji je isto tako već godinama miljenik osoblja u Staračkom domu i pomaže u svemu što treba.

Razlog posjeta Staračkom domu je taj što je Starački dom primjer dobre prakse i funkcioniranja kada se zaposli i osoba s određenim poteškoćama. Naravno, tu je i pitanje što nakon isteka Ugovora koji se provodio preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.

Upravo zbog toga je i organizirano ovo predavanje kojem se, na veliko iznenađenje organizatora odazavalo više od 40 sudionika. Bili su tu pomoćnik ministrice rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Mićo Mihaljević s pomoćnicima, predstavnici Skupštine HBŽ-a, predstavnici centara za socijalnu skrbi iz Kupresa i Tomislavgrada, predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Staračkog doma Tomislavgrad, Centra “Nova nada” Kovači, Javnog komunalnog poduzeća Tomislavgrad, Pošte Tomislavgrad, udruga koje se skrbe o pravima OSI iz Kupresa i Livna, predstavnici Koalicije udruga OSI HBŽ-a “Zajedno možemo”, gđa Šemsija Dželadini, članovi Općinskog vijeća Tomislavgrad Ivica Kelava i Ćikeša Čolina koji je ujedno i roditelj – član Udruge “Nada” te nekolicina roditelja djece s poteškoćama u razvoju iz Udruge “Nada”.

Od većeg broja tvrtki koje su pozvane na ovo predavanje odaziv je bio slab – odazvale su se samo dvije što je razočaravajuće s obzirom da se zna da tvrtka na svakoga šesnaestoga uposlenika “mora” imati uposlenu jednu osobu s invaliditetom.

Gđa Šabić je na predavanju objasnila koje koristi poslodavac može ostvariti u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Također, objasnila je kakva prava ima OSI i kada se ponovo može prijaviti preko Fonda da bi ostvarila radni odnos.

Fond u okviru provođenja politike razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI obavlja i ove aktivnosti:

-stručnu podršku programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja OSI,

-isplatu novčanih nadoknada i stimulansa,

-financiranje i sufinanciranje programa i projekata,

-nadzor nad ostvarivanjem prava i namjenskim utroškom sredstava,

-stručnu podršku korisnicima Fonda

 

Svi prisutni su na predavanju mogli pitati što ih zanima.

Zaključeno je da je predavanje bilo uistinu kvalitetno, samo kada bi bi još imali više spremnosti od strane tvrtki koje bi uposlile OSI, a time bi, što je naglasio ravnatelja Staračkog dom gospodin Sladoja, postigli i puno više više u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom.

 

Udruga Nada Tomislavgrad/Tomislavcity

Foto: Udruga Nada Tomislavgrad