Na izvanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta izaslanici su odobrili Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog proračuna u iznosu od 5,5 milijardi KM. Njega je ranije usvojio i Zastupnički dom.

Rebalans proračuna je usvojen s 32 glasa, 14 ih je bilo protiv, a četiri izaslanika su bila suzdržana.

Radi se o proračunu koji je za 11 posto povećan u odnosu na ovogodišnji.

Kako je obrazložio premijer Fadil Novalić, rashodovna strana proračuna je pretrpjela značajne izmjene zbog potrebe da se pomogne gospodarstvu odnosno planira značajan novac u stabilizacijskom fondu od 500 milijuna KM.

Osim toga, planirano je 20 milijuna za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 milijuna koji su već tamo alocirani, predstavljalo potencijal od 100 milijuna KM koji bi, u razgovoru s bankama, bio multiplicirani kapacitet garancija u iznosu od 500 milijuna KM.

Dodatnih 21 milijun KM planiran je rebalansom proračuna za zdravstvo, tri milijuna za karantene i 18 za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa. Govoreći o prijedlogu rebalansa proračuna Federacije BiH premijer je danas kazao kako ne stoje primjedbe da se zakasnilo s mjerama ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

“Upravo suprotno, prvi smo u regiji predložili rebalans proračuna”, rekao je on.

vecernji.ba