Voda koja život znači, voda koja gasi žeđ Posuškog kraja, upravo je ova iz Ružičkog potoka, koji svojim vodama, dobrim dijelom opskrbljuje akumulacijsko jezero u Tribistovu. Mi planinari povodom Svjetskog dana voda svake godine obilazimo ovaj potok, divimo se njegovoj ljepoti i pokušavamo je zaštiti i približiti njegovu ljepotu svim dobronamjernim ljudima.

Okupan proljetnim suncem, Ružićki potok je pokazao svu svoju raskoš.
Šetajući uz vodotok koji vrluda između borova i stijena, ispresijecan brojnim slapovima, čovjek osjeti neku mirnoću i zadovoljstvo, a to je upravo ono što nam toliko nedostaje u modernoj civilizaciji.

Ove godine 20.03.2022. na ovom usponu okupio se rekordan broj planinara, preko 250 iz Posušja, Tomislavgrada, Imotskog, Ljubuškog, Mostara… Posebno nas raduje što je ove godine bilo dosta djece a i onih starijih koji su po prvi puta prošli ovom stazom i osjetili ljepote koje pruža šetnja uz ovaj potok. Planinari su navirali sa svih strana, neki su krenuli sa Ričine pa kroz kanjon Brine, neki od brane na jezeru Tribistovo a opet svi skupa od Šimića pećine.

Nakon Ružičkog potoka nastavili smo nešto oštrijim usponom do vrha planine Oštrc (1304m) gdje smo odmorili i napravili koju zajedničku fotografiju, zbog kojih se fotograf morao dobrano odmaknuti, da bi u kadar stala sva sila planinara, koji su se našli na vrhu. Nakon silaska okupili smo se oko Šimića pećine na zajedničkom druženju uz okrijepu.

Taman kad smo slagali dojmove i pomislili da je dan ko iz bajke u daljini se pojavio gust oblak dima. Ponovno, po ko zna koji put, neki neodgovorni pojedinci su ”čistili ” korov oko starih napuštenih kuća i vatra je nošena vjetrom brzo proširila i zahvatila veliki dio borove šume. Srećom, pravovremenom intervencijom vatrogasaca, šumara, mještana, planinara … požar je uspješno ugašen. Vidimo se i dogodine nadamo se u istom ili većem broju, da uživamo u prirodi i da požara bude što manje.

Blidinje.net/HPD Pločno