Uskrsni ponedjeljak je dan kad se Crkva spominje puta uskrsloga Isusa u Emaus i Njegovoga prvog susreta s učenicima. Učenici su Ga prepoznali po lomljenju kruha, kaže Evanđelje.

U spomen na taj događaj, već tradicionalno se u duvanjskoj spomen bazilici na Uskrsni ponedjeljak, na pučkome misnom slavlju, u 11 sati, okupe svećenici i bogoslovi rodom i podrijetlom iz duvanjskoga kraja. Tako je bilo i danas. Misno slavlje predslavio je fra Jure Barišić koji je trenutno na službi u Župi Čerin.

Fra Jure je u homiliji, između ostaloga, kazao da često donesemo odluke o tomu kako ćemo promijeniti svoj život, manje griješiti i više činiti dobrih djela. No, isto tako ne uspijevamo tu odluku sprovesti zbog čega osjećamo nezadovoljstvo te teško podnosimo život s drugima, a onda i sa samima sobom. Ipak, onda se dogodi sudbonosni dan u kojem se promijenimo, a rezultat takvoga života je mir i zadovoljstvo, kazao je fra Jure zaželjevši svima sretan Uskrs i svaki dan života.

Liturgijsko slavlje je svojim pjevanjem uzveličao veliki župni zborsv. Nikola Tavelić“.

Na koncu ovoga susreta duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić je u ime svih 12 svećenika i časnih sestara Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu još jednom čestitao uskrsne blagdane. Ujedno je javno zahvalio našem Zboru, ministrantima i čitačima što svojim pjevanjem i služenjem sva slavlja u crkvi učine ljepšim i dostojanstvenijima.

Napominjemo da je i ovo misno slavlje bilo u izravnome prijenosu Radija Tomislavgrad. Od velike je to važnosti za sve nemoćne, stare i bolesne vjernike naše župne zajednice koji na ovaj način mogu sudjelovati u misnim slavljima.

Z.S./Tomislavcity

Foto: Pere Tokić