Iako zimska sezona službeno počinje tek sredinom prosinca, staze na pojedinim bh. planinama već spremno dočekuju prve skijaše i ljubitelje zimskih sportova, dok druge čekaju veće količine uvjeta te stvaranje uvjeta za prve goste, piše Večernji list BiH.

Sredinom prosinca

U razgovoru s Ivicom Rezom, voditeljem skijališta na Blidinju, doznajemo kada se očekuje otvaranje sezone skijanja, kao i neke od programa u kojima će ljubitelji snijega na ovom, za mnoge omiljenom skijalištu, moći očekivati. – Trenutačno na Blidinju imamo desetak centimetara snijega, što još uvijek nije dovoljno za otvaranje sezone skijanja. Idućih dana očekujemo još snježnih oborina, tako da bismo do sredine prosinca mogli otvoriti staze – kazao nam je Rezo ističući kako se upravo tada i očekuje najveći broj skijaša. – Inače, najviše skijaša bude u drugoj polovini prosinca, kao i cijelog siječnja, budući da je to blagdansko vrijeme, vrijeme godišnjih odmora i školskih raspusta.

– Kada je riječ o cijenama karata, one ostaju iste kao i ranijih sezona. Ovo skijalište je u sezoni najjeftinije, pa tako dnevna karta za odrasle stoji 25 KM dok je poludnevna 18 KM. Cijena karata za djecu je nešto niža – dnevna stoji 18 KM, a poludnevna 12 KM. Tu su i dvodnevne i trodnevne karte koje su, inače, povoljnije. Nakon otvorenja svake subote ćemo, kao i ranijih godina, imati noćno skijanje subotom, što privlači velik broj skijaša – kaže Rezo ističući kako blidinjsko skijalište svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja. – Posjećenost je svake godine sve veća, a najbrojniji su nam gosti iz Hercegovine i Dalmacije, premda nije rijetkost da imamo i stranaca.

S druge strane, imamo i bogat zabavni program. Ove, kao i ranijih godina, održava se Zima fest na kojem nastupaju poznata imena iz svijeta glazbe. Tako su za ovogodišnji planirani nastupi Mladena Grdovića, Željka Samardžića, Lidije Bačić i drugih, otkriva nam Rezo. Kada ljubitelji skijanja mogu očekivati prvi spust na Kupresu, doznali smo od Zvonka Bagarića, vlasnika centra Adria ski Kupres. – Sezona skijanja još nije počela, nemamo točno određen datum, čekamo da se stvore uvjeti za puštanje skijališta u funkciju. Ranijih godina imali smo drukčiju situaciju, pamtim kada smo bolje radili u studenome nego u siječnju, ali sada nemamo takve vremenske uvjete. Trenutačno imamo oko pet centimetara snijega, što nije dovoljno za početak sezone. Nadamo se da će to biti oko 15. prosinca. No, bilo kako bilo, oprema je spremna – od liftova, snježnih topova, osoblja, pratećih objekata… Sve je pripravno i kada bi snijeg sutra pao, isti dan bismo mogli otvoriti sezonu skijanja – kazao nam je Zvonko Bagarić.

Dodao je i to kako su cijene ostale iste kao i ranijih godina. – Dnevna cijena za odrasle je ista, nismo je mijenjali te stoji 35 KM, dok su karte za djecu jeftinije. S druge strane, kao i ostala skijališta, nudimo dvodnevne, trodnevne, tjedne, ali i sezonske karte.

Negdje već startali

Na četrdeset kilometara skijaških staza na Jahorini već je otvorena sezona skijanja. Staze su urađene po FIS standardima, prilagođene iskusnim i manje vještim skijašima. A za dovoljnu količinu snijega tijekom cijele sezone tu je sustav za umjetno zasnježivanje. Skijanje na Jahorini moguće je već na stazi Poljice, a u funkciji je i istoimeni ski-lift, kao i ski-vrtić Poljice. – Uvjeti za skijanje su odlični. Kombinacijom umjetnog zasnježivanja i snijega koji je padao prethodnih dana formirano je oko 40 cm snježnog pokrivača – potvrdila je Feni stručna suradnica za odnose s javnošću Olimpijskog centra “Jahorina” Sanja Ćeremidžić. Dodala je kako će “sve do službenog otvaranja nove skijaške sezone, 16. prosinca, skijaši na ski-karte imati popust od 70 posto, tako da cijena dnevne karte s popustom iznosi 13,20 KM”. Na Bjelašnici će, kako su Feni ranije potvrdili iz KJKP-a ZOI 84., ljubitelji skijanja moći skijati već od danas jer će tada biti pušteno u funkciju i dnevno i noćno skijanje.

Večernji list BiH