Karla Radoš, studentica Glazbene kulture i etnomuzikologije intenzivno se bavi glazbenom umjetnošću na području Tomislavgrada i okolice. Fokusirana je na duhovnu glazbu. Predan rad i bogati repertoar skladbi, rezultirao je i osnivanjem glazbenoga sastava za vjenčanja, Duo Vox.

Karla, kad si se počela baviti glazbom?

– Moj stariji brat Marijan Mile pohađao je Osnovnu glazbenu školu Tomislavgrad, dok sam ja bila još dijete pa mi je bilo zanimljivo gledati ga dok svira i tražiti da mi odsvira nešto po želji. Tada mi je bilo zanimljivo u vlastitom domu i u njegovoj izvedbi čuti dječje pjesmice koje se inače čuju samo na televiziji ili radiju. Već tada sam znala da se i ja želim aktivnije posvetiti učenju i sviranju instrumenta jer uživam u tome. Kada sam ispunila dobni kriterij i ja sam upisala Osnovnu glazbenu školu, ali sam za razliku od brata, kojemu je primarni instrument klavir, odabrala gitaru.

Kako je koncipiran studij Glazbene umjetnosti?

Studij Glazbene umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru koncipiran je tako da preddiplomski studij traje četiri godine, a diplomski studij traje jednu godinu. Smjerovi koje obuhvaća studij Glazbene umjetnosti su glazbena kultura, glazbena teorija, etnomuzikologija, te instrumenti klavir, violina, klasična harmonika i gitara. Ja sam se opredijelila za etnomuzikologiju.

Tema tvoga završnoga rada je bila Glazbene aktivnosti djece s posebnim potrebama. Možeš li nam reći do kakvih si spoznaja došla i kako je izgledao praktični rad glazbene kulture s djecom s posebnim potrebama?

– Dok sam razmišljala o odabiru teme za završni rad, vrtila mi se misao o tome kako glazbu i sve njezine beneficije približiti djeci koja s njom nisu pobliže upoznata te kako pomoću glazbe djeci prenijeti i neke druge sadržaje jer je glazba uistinu moćan medij i sredstvo s nebrojenim mogućnostima. Moja sestra Marijana je edukacijski rehabilitator te sam se preko nje susrela s djecom s određenim razvojnim odstupanjima. Dok smo nas dvije razgovarale i razmjenjivale misli i spoznaje svaka iz svoga područja uočila sam kako postoji ogroman prostor za metodički i rehabilitatorski glazbeni rad s djecom s razvojnim teškoćama. Tada se nekako iskristalizirala i tema moga rada na koju sam ponosna jer smatram da glazba uistinu dotiče sva naša osjetila, a s obzirom na rezultate do kojih sam došla prilikom izrade rada mogu reći kako postoji ogroman potencijal i brojne mogućnosti za korištenje glazbe u radu s djecom s razvojnim odstupanjima. Ovdje mislim i na glazbenike ali i na sve terapeute koji rade s djecom te moram priznati kako nije isključeno da će moj profesionalni put jednim dijelom krenuti i u ovom smjeru jer je ovo još jedna dimenzija glazbe koja me jako ispunjava.

Što misliš o interesu mladih za umjetnost, glazbu konkretno?

Mislim da je današnje potrošačko i ubrzano društvo negativno utjecalo na sve vrste umjetnosti, pa tako i na glazbenu. Naravno da ne treba generalizirati. Uvijek postoje vrijedne iznimke no gledajući svoju generaciju pa i samu sebe, moram posvjedočiti tomu kako se medijski sadržaji prebrzo smjenjuju i izmjenjuju, dosade, uvijek se traži nešto novo i drugačije pa klasična glazba u takvim uvjetima teško nađe svoje poklonike među mlađom generacijom. Moram priznati da nisam sigurna bih li i ja samoinicijativno posegnula za klasičnim skladbama da nisam bila uvjetovana svojim glazbenim obrazovanjem. No kada jednom upoznate taj svijet uvidite svu raskoš klasične glazbe koja jednostavno izaziva divljenje i poštovanje. Zato pozivam mlade da, ako već nisu, malo istraže i daju priliku klasičnim skladbama, garantiram da će se ugodno iznenaditi.

Kada si se počela baviti duhovnom glazbom?

– Moram priznati da je značajnu ulogu i ovdje odigrao stariji brat jer sam s njim počela svirati i pjevati na crkvenim vjenčanjima. Prije toga sam se, kao članica naše duvanjske Frame, pridružila framskoj glazbenoj sekciji s kojom sam sudjelovala na misnim slavljima. Uostalom, doma smo uvijek svirali i pjevali duhovnu i crkvenu glazbu za sve blagdane.

Možeš li nam nešto reći o glazbenom sastavu Duo Vox?

– Duo Vox, glazbeni sastav za crkveno vjenčanje smo osnovale moja rodica Marija Nevistić i ja, prije dvije godine. Marija svira gitaru i pjeva, a ja sviram klavir ili orgulje i pjevam. Sviramo u svim župama duvanjskog kraja, često i izvan naše županije, a bilo je i vjenčanja izvan BiH, prvenstveno u  Dalmaciji.

Koji su tvoji planovi nakon završetka fakulteta?

– Nakon završenog fakulteta planiram ostati živjeti u Tomislavgradu. Mostar mi se sviđa kao studentski grad i bilo mi je lijepo živjeti u njemu tijekom studiranja, ali nakon diplome bih voljela naći posao u struci u Tomislavgradu. Ovdje mi je obitelj, prijatelji, ugodno mi je tu živjeti i zapravo se trenutno ne vidim nigdje drugo osim kod kuće, kako bi se reklo „među svojima.“

Karli i Duo Vox-u želimo puno uspjeha u glazbenim pothvatima, a u nastavku poslušajte kratki video uradak glazbenoga sastava Duo Vox.

Marija Pavković./Tomislavcity